MAKALELER / Safra Kesesi Kanseri Destek Tedavisi Notları





Safra Kesesi Kanseri Destek Tedavisi Notları:

 

1--Annem (72) safra kesesi kanseri.Karaciğerde metastazı var. Sağ ana safra kanalına drenaj katateri takıldı. Ameliyat ve kemoterapi uygun görülmedi. Annem çok iştahsız, kendini halsiz hissediyor. Beslenmesi için neler önerirsiniz.

 

1.1-- Safra kesesi taşlarının uzun süre tutulması ve kronik safra kesesi iltihapları hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor. Bu hastalarda en olumsuz faktör sarılıktır. Ama annenizin sarılığı kontrol altına alınmış. Safra kesesi kanseri en sık karaciğere metastaz yapar.

 

1.2--Genellikle kemoterapi ilaçlarına dirençli bir tümördür. Lokal tıkanmalar varsa radyoterapi devreye girebilir. Ağızdan alınabilecek kemoterapi ilaçları da kullanılabilir.

 

1.3--Hastalara yağsız bir rejim tavsiye edilir. Anneniz sebzeleri buharda pişmiş şekilde tüketsin. Haftada 1 kez kırmızı et, diğer günler balık ve hindi yesin. Proteinden zengin olduğu için haşlanmış yumurta beyazı da yiyebilir.

 

1.4--Enginar, bezelye, karahindiba, rezene ve biberiye safra akımı bakımından uygun olabilir.

 

2—Sıvı kaybına karşı anneniz bol bol meyve suyu içsin ve omega 3 alsın.

 

3--Yağsız probiyotik yoğurt yemeyi ihmal etmesin.

 

4--Katkı maddesi içeren gıdalardan uzak dursun. Takviye olarak milk thistle (devedikeni sütü kapsülü), bromelain (ananas hapı), dandelion (karahindiba hapı), burdock (dulavratotu tableti) alsın

 

Not: 5--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 44

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.