MAKALELER / Damak Lenfoması Destek Tedavisi Notları-Kanser





Damak Lenfoması Destek Tedavisi Notları-Kanser:

 

1--40 yaşındayım. Bir süre önce damağımda afi çıktı. İyileşme yaklaşık 1 ay sürdü. Küçük bir kabartı kalınca doktora gittim. Biyopsi sonucunda ‘damakta lenfoma’ tanısı konuldu. Ağız içine brakiterapi yapıldı. Işın tedavisi alırken dilimi yaktılar. Bu nedenle aylarca yemek yiyemedim.

 

1.1--Daha sonra hiperbarik , oksijen tedavisine başladım. Doku oluşmaya başladı ama bu kez de damak kemiğim kırıldı. Diş hekimi damaklık yaptı. Şimdi daha iyiyim. Ancak ağzımdaki deliğin kapanması mümkün mü, yeniden doku oluşabilir mi? Bir de hangi bitkisel destekleri kullanmamı önerirsiniz?

 

2--Radyoterapi, hassas ciltlerde ölü doku oluşmasına yol açabilir. Bu durum bazen yumuşak doku delinmesine kadar varan sorunlara sebep olabilir. Plastik cerrahi bölümü, damakta yumuşak dokularda yetersiz kalırsa yardımcı tedavilere başlanır. Hiperbarik oksijen tedavisi, onkologların ölü dokularda kullandığı bir tedavi yaklaşımıdır. Faydasını görebilirsiniz

 

2.1--Ancak kısa sürede netice beklemeyin, tedavilerinize uzun süre devam etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu arada beta karoten yaranın kapanmasına yardımcı olabilir. Beta karoteni hem yiyeceklerle hem de dışarıdan tablet şeklinde alabilirsiniz. Koyu yeşil, kırmızı ve kara renkli meyve-sebzeler beta karatenden zengindir.

 

3--Bu arada, vücudunuzun proteine ihtiyacı olduğu için balık, tavuk, hindi, yumurta ve kurubaklagilleri bol miktarda tüketin.

 

4--Yaranızın iyileşmesi için karadut şurubu, zencefil, papatya çayı için.

 

5--Yemeklerinize 1-2 çorba kaşığı zerdeçal koyun ya da tabletini (turmeric) kullanın. Her gün 1 çorba kaşığı çörek otu tüketin.

 

6--Asitli gıdalardan ve içeceklerden uzak durun. E vitamini kullanın. Hatta lokal teması faydalı olacağı için 400 mg E vitaminini ağzınızda patlatıp çevirin, kabuğunu tükürün.

 

7--Doktorunuza danışarak selenyum, omega 3, B kompleks vitaminler kullanın.

 

8--Malt hülasası, yulaf ezmesi, ananas tüketin.

 

9--Kimyasal ilaçlar yaranın kapanmasını engeller, doktorunuza sormadan ağrı kesici bile kullanmayın.

 

10--Beta glukandan zengin olan reishi, maiteke, coriolus versicolor, cordyceps gibi mantarları periyodik olarak kullanın.

 

Not: 11--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 64

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.