MAKALELER / Meme Kanseri Destek Tedavisi Notları





Meme Kanseri Destek Tedavisi Notları:

 

1—Vaka-1:

1--Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için 1.3 ve 1.6 beta glukan içeren mantarları (shiitake, maitake vb) kullanın.

 

2--Günde 1-2 gram C vitamini, 1 gram da kalsiyum alın.

 

3--Omega 3 fish oil alın. Cildinizde reaksiyonlar olduğu için burdock (dulavratotu) yararlı olabilir.

 

4--Meme kanserinin en önemli savaşçıları lahana, brokoli, karnabahardır.

 

5--Ayrıca yüksek miktarda flavon içerdiği için mevsimi geldiğinde bol bol kiraz tüketin.

 

6--Günde en az 2 kupa yeşil çay içmeyi unutmayın.

 

6.1--Yeşil çay dışında bağışıklık sisteminizi güçlendirecek biberiye, limon kabuğu, ısırgan yaprağı, böğürtlen yaprağı gibi çaylar için.

 

7--Fazla kilonuz yoksa günde 1 bardak havuç suyu da tüketebilirsiniz. Ancak kiloluysanız havucu salata şeklinde tüketin.

 

8--Bol bol kırmızı turp yiyin.

 

9--Yemeklerinize, yoğurdunuza 1-2 çorba kaşığı zerdeçal koyun. Zerdeçal hem tümör damarlarını bloke eder, hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de tümörü eritici etkiye sahiptir.

 

10--Ev yoğurdu, keçi peyniri, çökelek, çökelek suyu, peynir altı suyu bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunları bol miktarda tüketin.

 

11--Beyaz un ve şekerin hastalığınızı azdıracağını unutmayın.

 

12--Tam mevsimi olduğu için kuzukulağı, karahindiba, tere, rezene, biberiye, dereotu, maydanoz, kıvırcık salata, taze soğan, taze sarımsak yiyin.

 

13--Ayrıca buğday, arpa, yulaf, çavdar ve fasulyeyi toprakta ya da pamuğun üstünde çimlendirin. Yeşillenen kısımları salatalarınıza ekleyin.

 

14--Gökkuşağmm tüm renklerini içeren meyve ve sebzeleri tüketin

 

15--Fakat bu desteklerin hepsini birden değil değiştirerek doktor tavsiyesiyle alın.

 

2—Vaka-2:

 

1--Eşim (35) meme kanseri nedeniyle 6 kür kemoterapi ve radyoterapi aldı. Hormon reseptörleri pozitif. Tedavi başarı şansı nedir

 

1.1--CEVAP; Verdiğiniz bilgilerden tümörün 2 santimin üstünde ve koltuk altındaki lenf düğümlerinin tutulduğu anlaşılıyor. Eşinizin HER 2 durumunu belirtmemişiniz. HER 2 sonucu pozitifse HER 2’ye duyarlı ilaç (herseptin), ■, kombine kemoterapiyle birlikte C- kullanılır. 6 kür kemoterapiden sonra herseptine 1 yıl devam edilir.

 

1.1.1--Bu ilacın kalbe zararlı etkisi olabilir. Bu nedenle tedavi başlangıcında ve 3 ya da 6 ayda bir ekokardiyografi yapılarak kalp kontrol edilmeli.

 

1.2--Herseptinin gücünü artırmak için hastalar 1.3 ve 1.6 beta glukan içeren shiitake, maitake gibi mantar hapları kullanabilir.

 

2--Ekmek kabuğu, bulgur ve esmer pirinçte de beta glukan bulunur.

 

3--HER 2 negatifse hastanın 2.5 yıl adetten kesilmesi gerekir. Eskiden bu hastaların yumurtalıkları alınırdı ancak yaklaşık 10 yıldır kullanılan aylık ya da 3 aylık iğnelerle hastalar kolay bir şekilde adetten kesilebiliyor.

 

3.1--Adeti kesilen hastaya en az 5 yıl süreyle tamoksifen verilir. Tamoksifenin en önemli yan etkisi rahimde kalınlaşmadır. Bu, binde 3 oranında rahim kanseriyle sonuçlanır. Ancak ilk 3 sene 3 ayda bir yapılan kontrollerle rahim duvarı kalınlığı ölçülür. Kalınlaşma belli bir milimetreyi geçince biyopsi yapılır ve çıkan sonuca göre tamoksifenin kesilip kesilmemesine karar verilir.

 

4--Kısacası, sıkı kontrolde olanların kanserden korkmasına gerek yok. Tamoksifen aynı zamanda damarlarda pıhtılaşma riskini artırdığı için bazı hastalara koruyucu olarak bebe aspirini önerilir.

 

4.1--Tamoksifen alanlara günde 2 kupa yeşil çay tavsiye edilir. Çünkü yeşil çay, ilacın etkisini faydalı bir yönde artırır.

 

5--Reseptörleri pozitif olduğu için eşiniz keten tohumu ve soya yağından uzak dursun. Jinekologuna reseptörlerinin pozitif olduğunu mutlaka söylesin ve kesinlikle hormon kullanmasın. İlk 3 yıl 3 ayda bir tüm batın ultrasonografisi, rahim duvarı kalınlığı ölçümünü ihmal etmesin.

 

3—Vaka-3:

 

1--49 yaşındayım. 2 yıl önce sağ mememde tümör bulundu ve göğsüm alındı. Kemoterapi, radyoterapi gördüm. Şu . anda tamoxsifen kullanıyorum. HerhangiTN bir şikayetim yok. Acaba bu hastalık nüks eder mi? Nasıl bir beslenme programı uygulamalıyım.

 

1.1--Meme kanserlerinde tedavi ve hastanın yaşam süresi hastalığın evresine göre değişir. Tümör erken evrede, koltuk altına atlamamış, reseptörler yüksek pozitif, HER 2 negatif ve hastanın yaşı 50’nin üzerindeyse kurtulma şansı %90’ların üzerine çıkar.

 

1.2--Ancak hasta adet görüyorsa, tümör koltuk altına atlamışsa, östrojen ve progesteron reseptörleri negatifse risk biraz daha yüksek olabilir.

 

1.3--Yine HER 2’si pozitif olanlarda da yaşam süresi biraz daha farklıdır. Tümörün büyüklüğü de önemlidir; tümör büyüdükçe risk de artar.

 

1.4--Korucu cerrahi (meme alınmadan tümörün çıkarılması) yapılan kadınlara mutlaka radyoterapi uygulanmalı. Ama memesi alınanlarda da koltuk altı pozitif ve tümör büyükse yine radyoterapi gereklidir. Bu tip hastalarda kesinlikle kemoterapi şart.

 

1.5--Tabii doktor pek çok faktöre göre kemoterapi yapılıp yapılmayacağına karar verir. HER 2’si ve koltuk altı pozitif olan hastalar koruyucu olarak herceptin almalı.

 

1.6--Östrojen ve progesteron reseptörleri pozitif olan ve adet gören hastalar da tamoxsifen kullanmalı ve adetler en az 2 sene kesilmeli. Menopozda olan ve 2 senenin üzerinde adet görmeyenler aramatöz inhibitörü grubu ilaçlar alır. Bunlar da 5, bazı şartlarda 7 sene kullanılır.

 

1.6.1--Aramatöz inhibitörleri kemik erimesine yol açabilir, bu nedenle doktor gerekli önlemleri almalıdır.

2--Kemikleri güçlendirmek için hastalara omega 3, kalsiyum ve sarımsak hapı (garlic) verilmeli.

 

3--Tamoxifen kullananların günde 2 kupa yeşil çay tüketmesi gerekiyor.

 

4--Reseptörleri pozitif olanlarda keten tohumu ve soya yağı yasaklanmalı. Hastalığınızın nüks etmemesi için kilo almayın, spor yapın.

 

5--Kırmızı etten uzak durun. Mevsiminde bol bol domates yiyin. Kara üzüm ve kara kayısından vazgeçmeyin.

 

6--Organik gıdaları tercih edin. Beslenmenizde şu gıdalara ağırlık verin: Brokoli, karnabahar, beyaz lahana, kırmızı lahana, kırmızı tuip, semizotu, enginar, bezelye, yeşil kabak, kırmızı ve siyah renkte bütün meyve ve sebzeler.

 

7--Bu arada doktorunuza danışmadan hormon kullanmayın. Meme kanserlerinde büyük gelişmeler oldu, metastaz olsa bile yeni bir kemoterapi ilacıyla hastalık kontrol altına alınabilir.

 

7.1--3         yılı atlattıktan sonra tamamen kurtulma şansınız % 80’lere kadar çıkar. Meme kanseri her 8 kadından birinde görülür. Ama biz bu kişileri erken evrelerde yüzde 75 -80’nin üzerinde kurtarırız.

 

4—Vaka-4:

 

1--Kemoterapi sırasında greyfurt suyu, kantaron yağından uzak durun. Ayrıca reseptörlerinizi tam olarak bilmediğim için soya yağı ve keten tohunu da önermiyorum.

 

2--Zeytinyağı yada kanola yağı tercih edin.

 

3--Kemoterapi gördüğünüz için haftada 2 kez yağsız kırmızı et yiyin. Diğer günfer bol bol balık yemeye çalışır.

 

4--Kemik metastazınız olduğu için omega 3, kalsiyum, D vitamini alın.

 

5--Brokoli, brokoli filizi, karnabahar, beyaz lahana, kırmızı lahana, kıvırcık salata, semizotu, kırmızı turp, siyah turp, kereviz, yer elması, bezelye, enginar, yeşil kabak meme kanserinin şifalarıdır.

 

5—Vaka-5:

1—Kanserde destek tedavisi önemli.önerilerim şunlar: Tedavi sırasında

1--yeşil çay,

2--ısırgan,

3--böğürtlen yaprağı ve

4--limon kabuğu çayı için.

 

5--Bol bol yoğurt keçi peyniri yiyin.

 

6--Beta glukan denen bir yararlı madde içerdiği için maitake, shiitake mantarı haplarından birini kullanın.

 

7--Karaciğeriniz için milk thiste (devedikeni sütü'kapsülü), dandelion (karahindiba hapı), burdock (dulavrat otu tableti) faydalı olabilir.

 

8--Akciğer metastazından dolayı astragalus bitkisi hapı ve shark liver oil (köpek balığı karaciğer yağı kapsülü) kullanın.

 

6—Vaka-6:

 

1--Meme kanseri riski kimlerde daha yüksek? Korunmak için ne tür önlemler almalıyım.

 

1--Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser tipidir. Öyle ki, her 8 kadından l’i meme kanserine yakalanıyor.

 

2--Riski artıran faktörler şunlar:

 

2.1--Geç hamilelik. (30 yaş sonrası.)

2.2--Erken adet görmek. (12 yaş öncesi.)

2.3--Hormon replasman tedavisi.

2.4--Doğum kontrol hapı kullanıyor olmak.

2.5--Yağdan zengin diyetle beslenmek.

2.6--Orta düzeyde veya fazla miktarda alkol almak.

2.7--İleri yaş.

2.8--Anne, kardeş veya kuzen gibi iki ya da daha fazla akrabada meme kanseri hikayesinin varlığı veya yakın akrabalarında 40 yaş altında meme kanseri hikayesi.

2.9--Sigara kullanmak.

2.10--Geç yaşta menopoza girmek.

 

3--Korunmak için haftada en az 3 gün 30 dakika egzersiz yapm, fazla kilolarınızı verin,

 

4--alkol ve sigaradan uzak durun.

 

5--Zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağları tercih edin.

 

6--Kırmızı eti sınırlayın, balık, tavuk ve hindi yiyin.

 

7--Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.

 

8--Meme kanseri erken dönemde genellikle ağrıya neden olmaz, oluşurken belirti vermeyebilir. Bu nedenle 35 yaşmda ilk mamografinizi çektirin. Bir sorun yoksa mamografiyi 40 yaşma kadar erteleyebilirsiniz. Ama 40 yaşından sonra her yıl düzerdi mamografi yaptırın

 

Not: 4--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 42

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.