MAKALELER / Beyin Tümöründe Destek Tedavisi Notları-Kanser





Beyin Tümöründe Destek Tedavisi Notları-Kanser:

 

1--2 ay önce babamın aşmı unutkanlık ve sol tarafında ağırlık şikayeti olunca doktora gittik. MR çekildi ve beyin tümörü (glioblastome multiforme) teşhisi konuldu. Hemen ameliyata alındı, arkasından da radyoterapi yapıldı. Şu an kemoterapi için dinlenme döneminde. Bize tavsiyeleriniz nelerdir.

 

1.1-- Glioblastome multiforme genellikle ameliyatla tam olarak çıkarılamayan tümörlerdendir.Bu nedenle ameliyat sonrasında kemoterapi ve radyoterapi gerekir. Kemoterapi, radyoterapi bittikten sonra nüks yoksa 6 ay devam eder

 

2--Babanız katkı maddesi içeren gıdalar tüketmesin. Beyaz şeker ve beyaz undan uzak dursun. Tam tahıl ya da çavdar ekmeği tercih etsin. Ödeme yol açtığı için tuzu çok az tüketsin.

 

3--Katı yağlar yerine zeytinyağını tercih etsin. Babanızın kortizon kullanıp kullanmadığını bilmiyorum. Kortizon ödemi azaltan ama pek çok yan etkisi olan bir ilaçtır. Mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı, ani değil yavaş yavaş kesilmelidir.

 

4--Gece yatmadan yarım saat önce 15-21 miligram melatonin hormonu faydalı olabilir. Melatoninin gece verilmesinin sebebi, karanlıkta etkili olmasıdır.

 

5--Ödemi azaltmak için babanız doktor tavsiyesiyle dönüşümlü olarak bromelain (ananas hapı), netle (ısırgan yaprağı hapı), boswellia bitkisi hapı, omega 3, E vitamini, selenyum kullanabilir.

 

6--Bu hastalar hareketsiz oldukları için kilo alırlar.Kilo alımmı engellemek için diyetteki karbonhidratların çok iyi ayarlanması gerekiyor. Babanızın kuvvet kaybı varsa fizik tedavi yapılmalı ve kireçlenmeye mani olunmalı.

 

7--Bir de şu nokta önemli: Radyoterapiye bağlı olarak beyinde kanlanma yavaş olduğu için hastalar sık düşer. Bu nedenle babanız yatar durumdayken birdenbire değil, yatağında 2-3 dakika oturduktan sonra ayağa kalksın.

 

8--Ayrıca hastalar ayaklarını sürüyebiliyor, düşme riskini azaltmak için evinizden halıları toplayın. Gece tuvalete çıktığında yanında olun. Radyoterapi gören beyin tümörlü hastalara araba kullanmak kesin yasaktır, çünkü refleksler zayıflamıştır.

 

Not: 4--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk




Makalenin İzlenme Sayısı : 61

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.