MAKALELER / Karaciğer Kanserinde Destek Tedavi Notları





Karaciğer Kanserinde Destek Tedavi Notları:

 

1--Karaciğer kanserinin en önemli belirtileri şunlar: Gaz şikayetleri, iştahsızlık, şişkinlik, karında su toplaması, hazımsızlık, karnın sağ tarafında ağrı, idrarın koyu gelmesi, gözlerde sarılık, sırtta kaşıntı, halsizlik, sebepsiz kilo kaybı.

 

1.1--Kimyasal maddelerle ilgili işte çalışanlar, uzun süreli alkol kullananlar, hepatit B ve C hastaları, siroz hastaları karaciğer kanseri riski altında, Herhangi bir hastalık nedeniyle uzun süreli karaciğere toksik ilaç kullananlarda da karaciğer yetmezliği, arkasından karaciğer kanseri görülebilir. Bu nedenle karaciğere toksik ilaç kullananlar mutlaka belli aralıklarla karaciğer fonksiyon testleri ve ultrasonu yaptırmalı.

 

1.2--Hepatit B hastaları daha dikkatli olmalı. Çünkü ilaçlar karaciğer fonsiyonlarmı daha çok bozarak siroza, sonra da karaciğer kanserine sebep olabilir.

 

1.3--Karaciğer kanseri iki tiptir: Hepatoselüler (primer) ve metastatik karaciğer kanseri. Her ikisinin de tedavisi farklıdır. Hepatoselüler, hepatit ya da siroz zemininde gelişir. Erken evrelerde tedavisi cerrahidir. Sonrasında ise hastanın durumuna göre kemoembolizasyon (tümöre direkt ilaç verilmesi), tümör üzerine alkol gibi bazı baskılayıcı, yok edici enjeksiyonlar (iğne), kemoterapi, cyber knife uygulanabilir.

 

1.3.1--Hepatoselüler karsinomda, tümör lenf bezlerine atlamadıysa, tek loptaysa cerrahi ön plana çıkar. Bütün teknikler kullanılmasına rağmen hasta tedaviden fayda görmüyorsa kemoterapi uygulanır. Piyasaya yeni sürülen hedefe yönelik bir ilaç da denenebilir. Bu tip hastalarda en önemli problem, sarılık ve karaciğer yetmezliğiyle mücadeledir.

 

1.4--Karaciğer fonksiyon testleri ve biluribin (sarılık testi) normal seviyelerdeyse hasta kemoterapiden fayda görür.

 

2--En önemli besin destekleri ise şunlar:

 

1--Milk thistle (devedikeni sütü kapsülü),

 

2--dandelion (karahindiba hapı),

 

3--bromelain (ananas hapı),

 

4--burdock (dulavratotu tableti),

 

5--maitake ya da shiitake mantarı hapı.

 

6--Diyetten ise yağlı gıdalar, katı yağlar çıkarılmalı, zeytinyağı tercih edilmeli.

 

7--Protein sınırlı miktarda verilmeli.

 

8--Buharda pişirilmiş bütün sebzeler tüketilebilir. Özellikle enginar, bezelye ve kırmızı kara renkte bütün meyve ve sebzeler tercih edilmeli.

 

8.1--Ancak bu hastalarda karaciğer yağlanmasını artırabileceği için havuç suyu fazla miktarda tüketilmemeli.

 

9—Not-Yapılan bir bilimsel araştırmaya göre kıbrısta yetişen biberiyeden elde edilen uçucu yağların karaciğer kanserinin tedavisi için umut olabileceğini ortaya koyuyor”

 

Not: 6--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 48

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.