MAKALELER / ABD de Okumak-Durumlar-Duygular





ABD de Okumak-Durumlar-Duygular:

 

1--Özellikle stres ya da hastalık zamanlarmda ailenizi özlemeniz çok doğal. Sizi destekleyen, daha iyisini yapmanız için teşvik eden, ödüllendiren bir aileniz varsa, bir anda kendinizi sudan çıkmış balık gibi hissetmeniz çok çok normal. “Ailem olmadan ben kimim?” kaygısına düşmeniz de çok doğal

 

2--Üniversiteye gittiğinizde kendinizi de götüreceksiniz; güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi, büyüme ve değişme kapasitenizi... Tanıdığınız ve bildiğiniz her şeyi ve herkesi arkanızda bırakıyorsunuz; önünüzdeki dört yıl bambaşka bir yerde geçecek... Okula geldiğinizde sizden farklı konuşan, farklı davranan bir sürü insan olacak, kimse sizin önceki hayatınıza dair bir şey bilmiyor olacak. Çok ders çalışmanız gerekiyor ve çalışmanızın nasıl değerlendirileceğinden bile emin değilsiniz.

 

3--Özellikle ABD’deki herkesin Amerikan filmlerinde gördüğünüz gibi olmasını ve davranmasını beklemeyin. İlk başlarda çok iyi uyum sağladığınızı düşünseniz bile, bir süre sonra, Amerikalıların suni neşesinin, Türkiye’deki suyun ya da imam bayıldının tadının yerini tutmadığını görebilir ve bir bocalama devresi geçirebilirsiniz. Genelde hemen uyum sağlayanların bocalama devresi daha uzun sürer.

 

4--ABD’deki akademik hayat size karışık gelebilir. Yabancı öğrenciler,Amerikalı öğrencilerin genelde fazla rekabetçi olmasından yakınır. Profesörler öğrencüerin soru sormasını ve muhakeme etmesini bekler-tolerans ve esneklik  genelde otoriteye saygı göstermekten çok daha önemlidir.

 

4.1--Öğretim şekilleri ve sınıf atmosferi okullara göre farklılık gösterebilir. Katılım önemlidir. Sessiz saygı, kayıtsızlık olarak yorumlanabilir. İkinci bir dilde üniversite eğitimi ilk başlarda zor gelse de, sabredin.

 

5--Yabancı öğrenciler önceleri alabilecekleri derslerin çeşitliliği karşısında şaşırırlar, ancak her bölümün belli bir yapısı, sunduğu mecburi ve seçmeli dersler vardır ve buna kolayca uyum sağlanabilir.

 

6--Beklentileriniz ve karşınızdaki gerçekler arasındaki fark, sizi hayal kırıklığına uğratabilir... Saklanmanın mümkün olmadığı küçücük sınıflar ya da kimsenin yüzünüzü bile tanımadığı kocaman sınıflar, olduğunuzdan daha sofistike olmanızın beklenmesi, akademik seviyenin yüksekliği, lisedeki başarınızı sağlayan tekniklerin burada geçerli olmaması, performansınızla ilgili lisedeki kadar sık geri bildirim alamamanız ve ertelememeyi öğrenebilmek, karşılaşacağınız sorunlardan...

 

7--Bir amaç için orada bulunduğunuzu asla unutmayıp, uyum sağlamak için elinizden geleni yapmaya çalışın!

 

8--Sistemi çok iyi tanıyın ve dostluklar kurmak için ilk adımları atmaya hazır olun.Gittiğinizde bulacağınız ortam; tipik bir yatakhane odasından bekleyeceğiniz bir yatak, yazı masası, sandalye ve bazen dolaptan ibarettir; diğer ihtiyaçlarınızı halletmek size kalıyor. Fazla eşya götürmemek, aldığınız en sağlıklı karar olacaktır

 

8.1--Çoğu yatakhanede mikrodalga fırın ve tost makinesi yasaktır, onun yerine hem mikrodalga, hem de buzdolabı olan aletlerden kiralayabilirsiniz. Uzatma kablosu en elzem ihtiyaçlarınızdan biri olacaktır. Odanızdaki ışık çoğu zaman ruh halinize yansıyacağından ve genelde yatakhanedeki tavan floresanları çok çiğ durduğundan, iyi bir gece lambasını yatırım yapmanız iyi olur!

 

8.2--Okula, kaybederseniz üzüleceğiniz hiçbir şey götürmeyin (mücevher dahil) Çivi kullanmadan duvarlarınızı süslemeniz ve odanızın yarısına da olsa kişiliğinizi yansıtmanız, kendinizi evinizde hissetmenizi sağlayarak akademik başarınıza yardımcı olacaktır.Yatakhane alışverişinizi: www. campuslinens.com ve www.alldorm. com’dan yapabilirsiniz

 

Kaynak:Yeni Aktüel-2009-91-Ayşe Kora

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 69

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.