MAKALELER / Meme Kanseri-Erkekler-Destek Tedavi Notları





Meme Kanseri-Erkekler-Destek Tedavi Notları:

 

1--Babam 58 yaşında. Memesinde sertlik şikayetiyle doktora gitti. Meme kanseri teşhisi konuldu. Ameliyatla tümör alındı. Yakında kemoterapiye başlanacak. Tedavi önerileriniz nelerdir.

 

1.1--Erkeklerde meme kanseri çok nadir görülür. Amerika’da her yıl 1500 erkek meme kanserine yakalanıyor. Sebebi bilinmiyor ama ailesinde meme kanseri olanlarda ve 50 yaşından sonra daha sık rastlanıyor. Herhangi bir nedenle uzun süre östrojen hormonuna maruz kalma da riski artırıyor.

 

1.2--Hastalığın en önemli belirtileri tek memede büyüme ve sertliktir. Ayrıca koltuk altında şişlik, meme üzerindeki deride kızarıklık, meme başında içeri çekilme, ağrı da görülebiliyor.

 

1.3--Erkek meme kanserinin özellikleri, kadın meme kanseriyle aynıdır. Fakat bazı araştırmalar, erkek meme kanserinin daha hızlı seyrettiğini gösteriyor. Bunun nedeni erkeklerde teşhisin gecikmesidir. Teşhiste mamografi, ultrasonografi, biyopsi gibi yöntemler kullanılır.

 

1.4--Tedavisine gelince... Tümör çok büyük değilse ve göğüs duvarını

sarmadıysa birinci seçim ameliyattır. Arkasından tümörün durumuna göre hastaya kemoterapi ve radyoterapi tatbik edüebilir. Erkeklerde meme dokusu az olduğu için radyoterapi iyi bir seçenektir.

 

1.4.1--Ama tümör 1 santimin altında ve ameliyatla tam olarak çıkartıldıysa radyoterapiye ihtiyaç duyulmaz. Tümör 2 santimin üzerindeyse ve koltuk altına atladıysa kemoterapi gerekir. Reseptör durumuna göre hormon tedavisi de tedaviye ilave edilebilir.

 

1.5--Meme kanserinin başka bir organa atlama ihtimali yüksek olduğu için metastaz taraması yapılmadan tedaviye başlanmamalı. Çünkü olası bir metastaz tedavinin yönünü değiştirir.

 

2--Bu hastalarda destek tedavisi önemli. Kadınlarda görülen meme kanserlerinde olduğu gibi

 

1--yağlı gıdalardan ve kırmızı etten uzak durmak gerekir.

 

2--Reseptörler pozitifse keten tohumu ve soya yağı kaçınılması gerekenler listesinde.

 

3--En faydalı besinler ise şunlar:

 

1--Brokoli, karnabahar, beyaz lahana, kırmızı lahana,

 

2--semizotu, çörekotu,

 

3--yoğurt,

 

4--beta karotenden zengin gıdalar (kırmızı, kara, koyu yeşil sebze ve meyveler),

 

5--yulaf ezmesi,

 

6-- ananas, avokado,

 

7--turunçgiller

 

Not: 6--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 43

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.