MAKALELER / Soyanın Kanserde Sağlığa Etkileri





Soyanın Kanserde Sağlığa Etkileri:

 

1--Soya ürünleri vücudumuzda östrojeni (kadınlık hormonu) harekete geçiren kimyasal maddeler içerir ve doğal östrojen hormonu gibi davranırlar. Soya bu özelliği nedeniyle özellikle hormonlara bağlı olan kanserlerin (meme, prostat) önlenmesinde önemli rol oynar.

 

1.1--Araştırmalara göre, soya sütü içen erkeklerde prostat kanserine yakalanma riski daha düşük. Ayrıca çocukluk döneminden itibaren soya ürünleri tüketenlerde meme kanseri oranı daha Soyanm radyoterapinin etkisini de artırdığına dair bazı araştırmalar var.

 

2--Ancak meme kanserli hastalar doktorlarına sormadan soya kullanmamalı. Çünkü östrojen ve progesteron reseptörleri pozitif olan meme kanserli hastalarda, soya tedavinin etkisini azaltıyor, kanserin yayılmasına sebep olabiliyor.

 

2.1--Bu arada soyanın kemik erimesi, menopoz şikayetleri, fibrokistler, kalp ve böbrek hastalıkları üzerinde de olumlu etkisi var. Soya fasulyesi zengin bir protein kaynağı olduğu için de çok faydalıdır.

 

3-- Soya ürünleri prostat, meme ve bağırsak kanserinden koruyor; Soyanın kemik erimesi, şeker hastalığı, menopoz şikayetleri üzerinde de olumlu etkisi var. Ancak meme kanseri hastaları soyadan uzak durmalı. Çünkü tedavinin etkisini azaltıyor, hatta kanserin yayılmasına sebep olabiliyor.

 

Not: 6--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk




Makalenin İzlenme Sayısı : 42

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.