MAKALELER / Akciğer Kanseri Destek Tedavisi Notları





Akciğer Kanseri Destek Tedavisi Notları:

 

1—Vaka-1:

1--Akciğer kanseri yüzde 85 oranında sigara içenlerde görülür. Kemoterapi ve radyoterapi gerektiğine göre hastalığınız 3 üncü evrede. Bu tip tümörlerde en iyi tedavi yaklaşımı, kemoterapi artı radyoterapidir.

 

1.1--2-3 kür kemoterapiden sonra tümör küçülürse ameliyat da yapılabilir. Ses kısıklığı muhtemelen tümörün ses tellerinize bası yapmasından kaynaklanıyor. Tedavileriniz bittikten sonra sesiniz açılabilir ama sorun kalıcı hale de gelebilir. Çok endişelenmeyin, ses kısıklığı önemli bir sorun değil.

 

2--Kemoterapi ve radyoterapi sırasında dikkatli olun. Radyoterapi yutkunma zorluğu, ağız yaraları, iştahsızlık, halsizlik, kan sayımında düşme gibi bazı yan tesirlere sebep olabilir. Bu nedenle kontrollerinizi sıkı yaptırın, yukanda sıraladığım sorunlardan biriyle karşılaşırsanız derhal doktora başvurun.

 

2.1--Tedavi sırasında ağız hijyenine dikkat edin. Yumuşak bir diş fırçasıyla düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın, ağzınızı karbonatlı suyla çalkalayın. Karadut şurubu, ılık papatya çayı için.

 

2.2--Ağız yaraları oluşursa diyet dondurma ya da buz tabletleri kullanabilirsiniz, bunlar acınızı hafifletecektir. Baharatlar, çok acı ve ekşi gıdalar ağız içindeki tahrişi artırabilir.

 

3--Kil kaybına mani olun.Bunun için proteinden zengin gıdalan tercih edin.

 

4--Haftada 2 kez kırmızı et, diğer günler balık, tavuk, hindi ve bol bol yumurta beyazı ihtiyacınız olan proteini karşılar.

 

5--Akciğer kanserinde en yararlı bitkisel destek astragalustur, günde 3 kez birer tane kullanabilirsiniz.

 

6--Ayrıca maitake mantarı hapı, günde 1000 miligram omega 3 alın.

 

7--Zerdeçal, çörek otu tohumu,

 

8--keten tohumu ve dereotu tohumundan birini seçerek dönüşümlü olarak 1 çorba kaşığı tüketin.

 

9--Bitkisel protein almayı ihmal etmeyin, bezelye, fasulye, nohut gibi.

 

10--Fakat bu desteklerin hepsini birden değil değiştirerek doktor tavsiyesiyle alın.

 

2—Vaka-2:

 

1--Kanser şüphesi olan 50 yaşının üzerindeki erkeklerde bel ağrısı varsa 3 tane tümör akla gelmeli: Multiple niyelom (kemik iliği kanseri), akciğer ve prostat kanseri. Çünkü bu tümörler emiklere metastaz yaparak bel ağrısına sebep olur. Ayırıcı tanıda en önemli adise biyopsidir. Bu tip hastalarda kemik çökmesine ve felce mani olmak in acil radyoterapi yapılır. Ama çökme başladıysa, ayaklarda uyuşma varsa bir beyin cerrahi uzmanınından cerrahi müdahale gerekir.

 

2--Küçük hücreli akciğer kanserinin % 90 sebebi sigaradır. Babanızın öyküsünde de sigara var. Kemik metastazı olduğu zaman akciğere cerrahi müdahalede bulunamaz. Kemikler için uygulanan radyoterapi bittikten sonra 2 hafta içinde akciğerdeki tümör için kemoterapiye başlanır, gerekirse radyoterapi uygulanır.

3--Kemoterapi ilaçları çok çeşitlidir, doktor tercihine göre kombine tedaviler uygulayabilir. Ama bu kombine tedavilere mutlaka cispilatin grubu ilaçlar dahil edilmeli. Bu arada hastaya kemikleri güçlendirmek için 21 veya 28 günde bir ilaç tatbik edilir.

 

4--Beslenmeye dikkat etmek çok önemlidir. Kilo kaybına mani olmak gerekir. Fakat hızlı kemikler üzerine basınç yapacağı için hızlı kilo almak da doğru değildir.

 

4--Kilo kaybı varsa babanız balık, hindi, haftada 1-2 kez yağsız kırmızı et, yumurta beyazı gibi proteinden zengin gıdaları tüketsin.

 

5--Omega 3 de kilo almasına yardımcı olabilir. Tümörü azdırdığı için beyaz un ve şekerden uzak dursun.

 

6--Kemoterapi sırasında ve sonrasında mutlaka astragalus kullansın.

 

7--Yoğurt ya da çorba içinde her gün 1 çorba kaşığı zerdeçal tüketsin. Zerdeçal tadmı sevmiyorsa hapını (turmeric) kullanabilir.

 

3—Vaka-3:

 

1--Babam (61) 35 yıldır sigara içiyor.3 aydır geçmeyen öksürük şikayetiyle doktora başvurunca küçük hücreli akciğer kanseri olduğu anlaşıldı. İlk seans kemoterapiye başlandı. PET ve beyin MR’ı temiz çıktı. Doktorlar hastalığın ilk evrede olduğunu düşünüyor. Acaba babam kemoterapi sırasında nasıl beslenmeli:

 

1.1--Akciğer kanseri çabuk metastaz yapan ama ilaç tedavisine iyi yanıt veren bir tümör. Tedavide ameliyatın yeri yoktur. Ancak kemoterapi ve radyoterapiyle tam şifa elde edilebilir. Özellikle 2 kemoterapi sonrasında tedaviye yanıt % 90’lara kadar varabilir. Ancak 3 sene geçmeden hızlı cevaba güvenmeyin. Metastaz ve nüks riski 3 yıldan sonra azalır.

 

2--Tedavi sırasında kilo kaybının olmaması lazım. Babanız bol balık, haşlanmış yumurta beyazı, kara üzüm, kara kayısı, kara erik, karadut yesin.

 

3--Hormonlu gıdalardan uzak dursun.

 

4--Bol bol kırmızı turp ve tere tüketsin.

 

5--Kemoterapi sırasında kantaron yağı ve greyfurt suyundan kaçınsın.

 

6--Bitkisel destek olarak da astragalus hapı, omega 3 fish oil ve maitake mantarı hapı alabilir.

 

4—Vaka-4:

 

1--Babanız beyin metastazı riskine karşı 3 ayda bir beyin MR’ı yaptırsın. Kilo kaybma karşı günde bin miligram omega 3 fish bil, bol bol yoğurt, günde 1 bardak havuç suyu ve haftada 2 kez kırmızı et tüketsin.

 

2--Kansızlığı olduğu için haftada 1 gün kırmızı et yerine karaciğer ızgara da yiyebilir. Ayrıca çekirdeğiyle birlikte yenilen kara üzüm ve karadut şurubu kan yapar.

 

3--Kırmızı turp ve tere akciğer kanserinden koruyan en önemli gıdalardır.

 

4--Biberiye, rezene, karahindiba, kuzukulağı da çok faydalıdır. Bunlar çay ya da salata şeklinde tüketilebilir.

 

5--Akciğer kanseri hastalarında deliçöven yani astragalus birinci seçenek bitkimizdir, hap olarak satılıyor.

 

6--Maitake mantarı hapı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

 

7--Eğer babanızın kolesterol ve trigliseridi yüksekse omega 3 ile birlikte sarımsak hapı alsın. Günde 4-5 diş sarımsak tüketemiyorsa diyete sarımsak hapı takviye etsin

 

5—Vaka-5:

 

1--Akciğer kanserinin adenokarsinom tipi sigara içenlerde görülür. Ama yüzde 5-10 oranında sigara içmeyen kadınlarda da rastlanır. Sigara genellikle tüm kanser türlerinin % 35’inin ana sebebi.

 

1.1--Ancak akciğer kanserlerinde % 85, baş-boyun, gırtlak ve ağız içi kanserlerinde yüzde 60, mesane kanserlerinde % 40 ve mide kanserlerinde % 20 kadar rol oynar.

 

1.2--Her 20 saniyede 1 kişi sigaraya bağlı akciğer kanserinden hayatını kaybediyor. 20 yıl boyunca günde 2 paket sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski % 85-90.

 

2--Destek tedavisine geri dönersek.Adenokarsinom, kırmızı turp ve tereye hassasiyet gösterir, babanız bu iki sebzeyi aşırı miktarda tüketsin.

 

3--Astragalus hap kulansın. Genel durumunu güçlü tutmak için shiitake,maitake gibi mantar haplarını alsın. Ayrıca milk thistle (deve dikeni sütü kapsülü) ve burdock (dulavrat otu) da faydalı olabilir.

 

4—Proteinsiz kalmaması için babanız haftada 2 kez yağsız kuzu eti yesin. Bunun dışmda bol bol balık, hindi tüketsin.

 

5--Kilo kaybı varsa portakal, mandalina, ananas,karadut suyu içsin. Muhakkak yarım kilo yoğurt ya da ayran tüketsin.

 

6—Vaka-6:

 

1--Her 20 saniyede bir kişi akciğer kanserinden hayatım kaybediyor. Sigarayı şu anda bırakırsanız akciğer kanseri riskiniz 10 yıl sonra yarıya iner. Ama bazı önlemlerle sigaranın vücudunuzdaki etkilerini daha kısa sürede silebilirsiniz.

 

2--Diyetinizde özellikle havuç, çilek, kare erik, kara kayısı, ahududu, domates gibi kırmızı kara meyve ve sebzelere ağırlık verin.

 

3--Kalp, tansiyon ve şeker sorununuz yoksa akciğerlerinizi temizlemek için meyan kökü tüketin.

 

4--Kırmızı etten ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durun.

 

5--Bol bol yoğurt ve çökelek yiyin.

 

6--Bronşlarınızı güçlendirmek için her gün 1 avuç yabanmersini, akciğerlerinizdeki yenilenmeyi artırmak için de karadut veya karadut şurubu tüketin.

 

7--Akciğer kanserinde yararlılığı ispat edilmiş en önemli bitkiler tere ve kırmızı turptur. Sofranızda bu iki besine mutlaka yer açın.

 

7--Günde 2-3 bardak yeşil çay için.

 

8--Günde 1 avuç çörek otu yiyin.

 

9--Astragalus bitkisi hapı kullanın.

 

10--Temiz havada uzun yürüyüşler yapm. Yılda 1 kez akciğer filmi çektirin ve 6 ayda bir doktor muayenesinden geçin.

 

7—Vaka-7:

 

1--55 yaşındayım. Sol akciğerim adeno karsinoma teşhisiyle yaklaşık 1 yıl önce alındı. Tümör erken evrede yakalandığı için kemoterapiye gerek görülmedi. Hastalığım tespit edildiği zaman 35 yıllık sigara içirişiydim. Günde 1 paket bitiriyordum. Hastalığımın teşhis aşamasından sonraki 9 ay içinde doktorumun isteğiyle 5 kez kemik sintigrafisi çektirdim. Kemik sintigrafısinin insan vücuduna çok zararlı olabileceğini duydum. Bu bilgi doğru mu? En son 6 ay önce beyin ve akciğer tomografisi, meme ve batm ultrasonu, tümör markerları, kemik sintigrafisi yaptırdım. Kontrollerde her şey normal çıktı. Başka tetkikler de yaptırmalı mıyım? Beslenme önerileriniz nelerdir? Bir de hastalığımın tekrarlamasından endişe ediyorum. Böyle bir risk var mı.

 

1.1—Adeno karsinoma, küçük hücreli akciğer kanserinin bir türüdür. Akciğer kanserlerinin yüzde 20’sini oluşturur. Son zamanlarda görülme sıklığı arttı. Adeno ca, sigara içmeyen kadınlarda da ortaya çıkabilir. Tümör erken evrede alındığı için şanslısınız. 3 seneyi atlatırsanız temelli kurtulma şansınız yüzde 70’lerin üzerine çıkar.

 

1.2--İlk 3 yıl 3 ayda bir kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Adeno kanser en çok beyni sever, bu nedenle 3 ya da 6 ayda bir beyin MR’ı yaptırın. Kemik sintigrafisine genellikle tanı esnasmda ve radyolojik olarak kemik ağrılarına tam teşhis konulmadığında başvururuz.

 

1.3--Yüksek dozda radyasyon yaydığı için hiçbir sorunu olmayan, kontrol altındaki hastaya önerilmez.

 

1.4--Sigara içen hastalarda nüks ihtimali çok yüksektir, bu nedenle sigara içilen yerlerde bile bulunmayın. Kirli ve tozlu havadan, endüstriyel kirlilik yaşanan yerlerden uzak durun. Trafiğin yoğun olduğu sahalardan uzakta oturun. Araştırmalara göre, trafiğin yoğun olduğu yerlerde yaşayanlarda egzoza bağlı olarak kanser riski 6 kat fazla. Özellikle otobanlara yakın oturanlarda beyin tümörü, lösemi ve lenfoma daha sık.

 

2--Beslenme konusuna gelince... Bol bol kırmızı turp ve tere yiyin.

 

3--Şeker ve tansiyon probleminiz yoksa günde 1 çorba kaşığı toz haline getirilmiş meyan kökü tüketin.

 

4--Beta karoten denen çok yararlı bir madde içerdiği için beslenmenizde koyu yeşil, kırmızı ve siyah meyve-sebzelere ağırlık verin.

 

5--Katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durun. Sütü çok az için ya da hiç tüketmeyin. Ama en az yarım kilo yoğurt yiyin.

 

6--Proteini dengeli alın, kırmızı et yerine balık, hindi ve tavuğu tercih edin.

 

Not: 6--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 73

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.