MAKALELER / Enerji Tüketimi-Karbondioksit-CO2 Emisyonu İlişkisi-Emisyonu Düşürecek Öneriler







Enerji Tüketimi-Karbondioksit-CO2 Emisyonu İlişkisi-Emisyonu Düşürecek Öneriler:

 


Petrol Tüketimi-CO2 Emisyonu İlişkisi

Ülke

Kişi Başına
Petrol/Ton

Kişi Başına
Elektrik-kwh

CO2 Emisyonu
kişi/Ton

ABD

8,1

12331

19,7

Japonya

4,1

7628

9,1

Almanya

4,1

5963

9,7

Polonya

2,4

2511

8,1

Brezilya

1,1

1878

1,8

Çin

0,9

827

2,3

Hindistan

0,5

355

1,1

Etiyopya

0,3

22

0,1

 

1--Bu tabloya göre petrol tüketimi arttıkça CO2 Emisyonu doğrusal artmakta.

 

2--Bu tabloya göre Elektrik tüketimi arttıkça CO2 Emisyonu doğrusal artmakta

 

3--Bu tabloya göre Elektrik tüketimi arttıkça petrol tüketimi doğrusal artmakta

 

4--Dünyanın en zenginleri, en yoksullarına oranla kişi başına 25 kat daha fazla enerji kullanıyor.

 

4.1--Ortalama bir Amerikalı, ortalama bir dünya vatandaşından 5 kat, ortalama bir Çinliden 10 kat ve ortalama bir Hintliden yaklaşık 20 kat daha fazla enerji kullanıyor.

 

4.2--Hintli ailelerin % 48'inin sabit bir evi yok.

 

4.3--Çin dünyanın en büyük kömür tüketicisi durumundadır.

 

4.4--Çin,dünyanın 3. büyük petrol tüketicisi olurken , Brezilya 6. , Hindistan 8. ve Meksika 10. en büyük petrol kullanıcısı haline geldi.

 

5--CO2 Salınım Düzeylerini Aşağı Çekmek İçin Uygulanabilecek Tedbirler:

 

1--Çözümlemeler motorlardan çıkan C02 düşürecek teknolojik değişimleri hedefliyor.

 

1-Motorlardan CO2 Emisyonunu düşürmek için:

 

a)-Motorlarda türboşarj ile emisyonu düşürmek,

 

b)-Düşük emisyonlu dizel motorların kamusal olarak desteklemek

 

c)-Benzinli-Elektrikli hibrid araçaları kamusal desteklemek 

 

d)-Sıvılaştırılmış DoğalgazlıHidrojenli Yakıt pilli motorları-elektrikli-biyoyakıtlı kara-deniz-hava araçlarını kamusal desteklemek-dolum istasyonlarını kamusal olarak kurmak

 

2--Türkiye de oldukça iyi bir doğalgaz boru şebekesi var.Bu anlamda gelecekte Bu şebekeden Hidrojen basılabilir mi.Yoksa doğalgazın bitimiyle bu boru şebekesi ne olacak.

 

2.1--Diğer bir çözümde  yakıt pillerinin üretimine ve kullanımına  kamusal destek verilerek, bunların otolarda ve evlerde-sanayide kullanımını sağlayacak bir dizi tedbiri ve teşviği sağlamak olabilir.

 

3--Karbondiksit kaynaklarına karşı ormanların bu emisyonu emmesi özelliğinden yararlanmak bir başka yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır.Bu anlamda İtalya ağaçlandırma yoluyla karbon salınımlarını 2012 yılına kadar %10-40 arası azaltmayı planlamaktaydı.

 

3.1--Buna karşın ypılan bir çalışma artan karbondiksit miktarlarının bitkilerin büyümesine yardımcı olmakla birlikte ,bir yandanda büyümeyi bastırdığını ortaya çıkarmıştır.

 

3.2--CarboEurope araştırmasına göre yeni oluşturulan ormanlarda toprakta bozunan maddelerden çıkan  karbon,ilk on yılda emdiklerinden fazla miktarda karbonu açığa çıkardığını göstermektedir.

 

3.3--Bu anlamda yeni oluşturulan ormanlar için seçilecek ağaç türü ve ağaçlandırılan toprak cinsi ,bu çalışmanın can alıcı noktasıdır.Eğer doğru ağaç ve doğru toprak alanı seçilirse herhalde solunumda açığa çıkaracağı karbondiksitten daha fazla karbondiksitin fotosentezde  emileceği ortaya çıkarılabilir.

 

3.4--Kısaca bu işin nirengi noktası deneysel bazda her toprak alanı  için seçilecek ağaç türü öyle olmaldırki ağacın  fotosentez-solunumu için kullanılan karbondioksit miktarı farkı maksimum olsun.Zaten bu işin ip ucu noktası doğal ortamda var olan  ilgili yörede yetişen mevcut ağaç türüde herhalde bunu sağlayan Ağaç türü olabilir.Zira doğadan daha akıllı  seçici ve mühendis olamaz.

 

4--Karbondioksit salınımına karşı kullanlabilecek bir diğer yöntemde olarak da düşünülen yöntem şu olabilir:Bu yöntemde enerji santrallerinin bacalarından salınan karbondiksit sıvılaştırılarak,okyanuslarun derinliklerine pompalanacak.

 

4.1--Bu şekilde pomapalanan karbondiksit uzun dönemde karbonatlı oluşumlara yol açarak çözünecektir.Buna karşın,bu yaklaşım derin deniz yaşamını da olumsuz olarak etkileyebilir.Bunun yerine korunaklı yeraltı mağaralına basılıp buradan tekrar üretim amaçlı olarak(alg üretimi-kauçuk üretimi-benzin üretimi için kullanmak)

 

5--C02 düzeyinin yükselmesinin nedeni atmosfere her yıl giren gazın miktarının doğal yollarla Emiliminden fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

 

6--Ortalama sıcaklık farkları 1980 lere kadar dar bir aralık içinde yol alırken,1980 den itibaren hızlı bir trend içine girdiği saptanmıştır.

 

7--Karalardaki yanardağların çıkardığı C02  emisyonu ,İnsan faaliyetlerinin ürettiği C02 nin % 1 dir.Yani 0,3 gigaton dur.

 

8--Okyanuslar-Denizler ısındıkça deniz suyu içinde erimiş CO2 yi havaya geri verir.

 

9--Dünya nufusunun yıllık enerji tüketimi 10-12 terawatt.Bunun % 85 i fosil yakıtların yakılmasıyla sağlanıyor.Fosil olmayan yakıtlar ise  % 15 lik paya sahip.Bunun 2050 yılında 30 terawatta çıkacağı hesaplanmaktadır.

 

9.1--Dünya nüfusunun  %68 inin tükettiği enerji % 15, nufusun kalan %32 si ise enerjinin % 85 ini tüketmiştir.Gelişmiş ülkelerde kişi başına tüketim 250 GJ iken,ABD de 400 GJ bulumakta ve geriye kalan %85 lik nüfus ise ortalama 25 GJ lük enerjiyi tüketmektedir.

 

10---Geliştirilmiş olan enerji teknolojilerinden hiçbiri sera gazı salınımını kontrol altına almaya ve 2050 yılında %200 artması beklenen dünya enerji gereksinimini karşılamaya yetecek durumda değil.

 

11--Yapılan bir çalışmada 10 terawatt enerji üretmek için yeryüzündeki karaların %10 dan fazlasını biyokütle etkinlikleri ile kaplanması gerektiği hesaplanmıştır.

 

12--NASA dan bilim adamı James Hansen ;Araçlar-Santrallerdeki verimi artırmak ve bu suretle CO2 emisyonunu kısmak suretiyle  C02 artış hızının durdurulabileceğini ifade etmektedir

 

13--C02 düzeyinin yükselmesinin nedeni atmosfere her yıl giren gazın miktarının doğal yollarla Emiliminden fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

 

14--Ortalama sıcaklık farkları 1980 lere kadar dar bir aralık içinde yol alırken,1980 den itibaren hızlı bir trend içine girdiği saptanmıştır.

 

18--Karalardaki yanardağların çıkardığı C02  emisyonu ,İnsan faaliyetlerinin ürettiği C02 nin % 1 dir.Yani 0,3 gigaton dur.

 

19--Okyanuslar-Denizler ısındıkça deniz suyu içinde erimiş CO2 yi havaya geri verir.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 538

Eklenme Tarihi : 14.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.