MAKALELER / Kum Yerine Bebek Bezi Katkılı Beton





Kum Yerine Bebek Bezi Katkılı Beton:

 

1--Japonya’daki Kitakyushu Üniversitesi araştırmacıları, beton üretiminde kum yerine %9 ila %40 oranında bebek bezi kullanıla-bileceğini keşfettiler.

 

2--Tek kullanımlık bebek bezleri, geri dönüştürülemeyen ve giderek artan bir atık kaynağıdır ve küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %7’sinden sorumlu olan çimento üretiminde her yıl yaklaşık 50 milyar ton kum tüketilmektedir.

 

3--Bebek bezi katkılı beton, Endonezya’da küçük bir ev inşa etmek için kullanıldı ve daha uygun fiyatlı konutlar inşa etmek için bu tür atıklardan faydalanabileceğini gösterildi.

 

4--Tek kullanımlık bebek bezleri tipik olarak, küçük miktarlarda kullanıldıklarında betonun mekanik özelliklerini iyileştirdikleri gösterilen odun hamuru, pamuk ve süper emici polimerlerden yapılır.

 

4.1--Araştırmacılar, kullanıma uygun beton ve harç oluşturmak için ne kadar ku¬mun, öğütülmüş çocuk bezleriyle değiştirilebileceğini öğrenmek için yola çıktı.

 

5--Elde edilen beton için bir aylık kuruma döneminden sonra, kompozit malzemenin kırılma noktasını belirlemek amacıyla numuneler basınç testine tabi tutuldu.

 

5.1--Duvarlar gibi mimari bileşenlerde kumun %40’a kadarının bebek bezi atıklarıyla değiştirilebileceği ifade ediliyor.

 

6--Bina standartlarını karşılamak için duvarlardan daha güçlü olması gereken zemin gibi bileşen¬lerde ise kumun sadece %9’u bebek bezi ile değiştirilebilir.

 

Kaynak:HBT--Murat Altaş https://www.nature.com/articles/d41586-

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 40

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.