MAKALELER / Şişmanlık-Obezite Kanser İlişkisi





Şişmanlık-Obezite Kanser İlişkisi:

 

1—Yapılan bir çalışmada aşırı kilolu kadınlarda menopoz sonrası meme kanseri riski normal kilolulara göre 1,5 kat daha yüksek bulundu. Literatüre bakarsak, özellikle menopoz öncesi normal kiloya sahip olup menopoz sonrası kilo artışı olan kadınlarda riskin daha da yüksek olduğunu söylemek mümkün.

 

1.1--Öte yandan aşırı kilolu kadınlarda meme tümörünün tespitinin daha güç olduğuna ve bu hastaların genellikle ileri evrede tanı konulabildiğine işaret ediliyor.

 

2--Kalın barsak kanseri riski gövdesel şişmanlığı olanlarda daha da belirgin. Meme ve rahim kanserinin tersine kadınlarda var olan östrojen hormonu kolon kanserine karşı kadınları koruyor. Buna karşılık aşırı kilolu olup ister menopoz öncesi isterse sonrası olsun östrojen kullanan kadınlarda risk erkekler ile eşitleniyor.

 

3--Böbrek tümörlerinin görülme sıklığı ile de aşırı şişmanlık arasında bir ilişki olduğu biliniyor. Riskin aşırı şişman kadınlarda normal kilolu olanlara

4 kat daha yüksek olduğu bildirildi

4--Yutak kanseri sıklığı da şişmanlarda 2 kat daha yüksek. Yutak kanseri için hızlı kilo alımı, sigara kullanımı ve yaşın 59’dan küçük olması asıl risk faktörlerini oluşturuyor.

 

5--Aşırı kilolularda yapılan klinik çalışmalar, aşırı şişman olmanın prostat kanseri için bir risk olmadığını net olarak gösterdi.

 

6--Safra kesesi kanserinde ise aşırı kilolu olmanın özellikle kadınlarda bir risk faktörü olduğu kesin. Safra taşının bilinen kanser yapıcı etkisi ve safra taşı oluşumunun aşırı kilolu kadınlardaki sıklığı bu ilişkinin nedeni.

 

7--Pankreas ve tiroid kanseri de aşırı kilolu olmakla ilişkili olabileceği düşünülen kanserlerden.

 

8--Özetle, kanser ve aşırı şişmanlık arasında bir ilişki olduğu kesin. Aşırı şişman olmak meme, kalın barsak, böbrek, yutak ve rahim kanseri sıklığını kesin olarak arttırıyor ve kilo vermek ile bu risk azalıyor.

 

8.1--Öte yandan kalın barsak ve meme kanser riskinin hareketli bir yaşam biçimi ve spor ile azaltılabileceği söyleniyor. Çalışmalar fiziksel aktivitenin kolon kanseri sıklığını %50 azalttığına işaret ediyor.

 

8.2--Sözü edilen fiziksel aktivite haftada 3-4 saat süren tempolu yürüyüşler. Günde 30 dakika yapılan düzenli yürüyüşlerin ise meme kanseri riskini %20 azalttığı ileri sürülüyor

 

Kaynak:HBT-S:377-22.06.2023-Mustafa Çetiner




Makalenin İzlenme Sayısı : 45

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.