MAKALELER / Yapay Zekalı Karnabahar Makinesi





Yapay Zekalı Karnabahar Makinesi:

 

1--Hindistan’ın Gandhinagar kentindeki AutoRoboCulture adlı bir teknoloji girişim firmasında çalışan Kevin Patel ile Nihar Chaniyara özellikle karnabahar bitkileri için tasarlanmış Nindamani adlı bir aygıtın ilkörneğini (prototip) oluşturdular.

 

1.1--Söz konusu robot, bir görüntü-tanıma algo­ritması ile çalışıyor. Patel-Chaniyara İkilisi geliştir­dikleri yapay zeka tabanlı bu düzeneği, her bir görüntüde bitkiler ve otların elle işaretlenmiş olduğu, 600’ü yüzü aşkın karnabahar bitkisi görüntüsünden yararlanmak suretiyle eğittiler.

 

2--Chaniyara’ya göre, bu yapay zeka düzeneği sanivede 0.2 metrekarelik bir alanı işlemden geçirebiliyor ve karnabahar filizleriyle yabanıl otları yaklaşık % 85’lik bir kesinlikle ayırt edebiliyor.

 

3--Tekerlekler üzerine kurulu olan Nindamani tarlada ilerlerken kamera istenmeyen otları tespit ediyor, robot kıskaçlar da onları ayıklayıp ürünleri sulamak için açılmış olan kanalların arasına bırakıyor.

 

4--Nindamani, yaklaşık 8 saatlik güce sahip pillerle çalışıyor ve her 5 saniyede bir ürünü istenmeyen otlardan arındırabiliyor. Ancak henüz tam anlamıyla özerk bir yapıya sahip olmayan bu tekerlekli düzeneğin insanlar tarafından sürülmesi gerekiyor. Ayrıca robot şimdilik sadece yaklaşık 30 santimetreye varan görece küçük otları temizleyebiliyor.

 

5--Hindistan’da tarım alanındaki işgücü açığı ciddi bir sorun yaratıyor ve bu yüzden çiftçiler istenmeyen otları yok etmek için lazer tarama tekniğiyle çalışan bir lidar eklemeyi tasarlıyorlar.

 

6—Çiftçiler zazarlı otları yok etmek için çoğu zaman kimyasallardan yararlanmak zorunda kalıyorlar. Chaniyara, “Geliştirdiğimiz bu robotun zirai tarım ilaçları kullanımını da belli ölçüde azaltmasını umuyoruz,” diye ekliyor.

 

7--Robotun ilkörneğinden şimdilik yalnızca karnabahar bitkisinin otlardan temizlenmesi amacıyla yararlanıldı. Ancak Patel ve Chaniyara domates, patlıcan ve bamya bitkileri üzerinde yapılan deneylerin de başarılı sonuçlar verdiğini belirtiyorlar.

 

7.1--Araştırmacılar bir sonraki aşamada pamuk ve yer fıstığına da el atmayı ve Nindamani’ye tarla sınırları içinde tek basına yol almasına olanak tanıvacak bir GPS.

 

Kaynak:HBT-Rita Urgan




Makalenin İzlenme Sayısı : 73

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.