MAKALELER / Mide Lenfoma Destek Tedavisi Notları-Kanser





Mide Lenfoma Destek Tedavisi Notları-Kanser:

 

1--Annem 14 yıl önce mide lenfomasma yakalandı. Dalak, mide ve bağırsağının bir bölümü alındı. Hastalığın tekrarlamaması için ne yapmamız gerekiyor? Bir de annem çok zayıf, kilo almasını sağlayacak önerileriniz nelerdir.

 

1.1--Mide lenfomasmm seyri ve tedavisi mide kanserinden tamamen farklıdır. Bilgisayarlı tomografi, endoskopik biyopsi gibi yöntemlerle teşhis edilir. Erken evrelerde kemoterapi, arkasından radyoterapi yapılır. Nüks ettikçe yeni bir tedavi yaklaşımı denenebilir. Eğer tümör kemik iliğine atladıysa ve kemoterapiye cevap almamıyorşa devreye kemik iliği nakli girebilir. Mide lenfomalarmda cerrahi en son aşamada düşünülür.

 

1.2--Ama mide kanserlerinde ilk tedavi yaklaşımı ameliyattır. Mide lenfoması genellikle kilo kaybı, terleme, ateş gibi belirtilerle başlar.

 

2--Destek tedavisi kemoterapi ve radyoterapi sırasında farklı, sonrasında farklıdır. Hasta tedavi sırasında sık aralıklarla beslenmeli. Kilo kaybını engellemek  için protein, karbonhidrat içerikli mamalar ya da içine yumurta beyazı, kıyma, veya balık ilave edilmiş çorbalar tüketmeli.

 

2.1--Meyve suyu da kilo kaybına mani olmak için iyi bir alternatiftir. Başta havuç, domates, ananas, elma, portakal, üzüm suyu tercih edilmeli.

 

3--Kemoterapi ve radyoterapi sırasında en önemli sorun ağız yarası ve yemek borusunda meydana gelebilecek mantar enfeksiyonlarıdır. Korunmak için sıcak ve soğuk gıdalardan, asitli içeceklerden uzak durmak; karadut şurubu, adaçayı, papatya, rezene ve nane çayı tüketmek;

 

3.1--ağız hijyeni için karbonatlı suyla gargara yapmak gerekir.

 

4--Kemoterapi ve radyoterapi bittikten sonra bağışıklık sistemi zayıflayacağı için hastalar sıraladığımız kurallara uymaya devam etmeli.

 

4.1--Ek olarak

1--1.3 ve 1.6 beta glukan ihtiva eden shiitake, maitake gibi bazı mantarlar,

2--omega 3,

3--bromelain (ananas hapı),

4--milk thistle (devedikeni sütü kapsülü),

5--boswellia bitkisi hapı, burdock (dulavrat otu tableti), kullanmalı.

6--Ayrıca doktor kontrolünde

400 ünite folik asit, 50 miligram selenyum, 400 ünite E vitamini takviye edilmeli.

6.1--Günde 1-2 kaşık zerdeçal ve çörekotu tüketilmeli.

 

Not: 6--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk




Makalenin İzlenme Sayısı : 48

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.