MAKALELER / Kahve nin Antioksidan Gücü-Kahvenin Kanserde Sağlığa Faydaları





Kahve nin Antioksidan Gücü-Kahvenin Kanserde Sağlığa Faydaları:

 

1--Bilimsel araştırmalara göre kırmızı şaraptan sonra en yüksek antioksidan oranına sahip olan içecek kahveymiş. Her gün iki-üç fincan kahve tüketimi kısa süreli hafıza, düşünme ve odaklanma gibi bilişsel yetenekleri arttırıyor.

 

2—Kahve lenf akışını hızlandırıyor.

 

3--Parkinson, Alzheimer, Tip2 diyabet ve bazı karaciğer hastalıkları, karaciğer ve kolon kanseri üzerine önleyici etkileri de var.

 

4--Şekerli kahve hafızayı artırıyor-Ispanya’daki araştırmada, yoğun iş temposu için sabah şekerli kahve içmenin faydalı olabileceği ileri sürüldü. Barcelona Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacıların 40 kişi üzerinde yaptığı deneyde, şeker ve kafeinin aynı anda alınması halinde beynin hafıza ve dikkat bölümlerinin daha iyi işlediği belirlendi. Araştırma sonuçları “Human Psychopharma- cology: Clinical and Experimental dergisinde yayımlandı

 

5-- Bazı araştırmalar, aşırı miktarda kahve tüketiminin mesane kanserine yol açabileceğini gösteriyor.

 

5.1--Fakat günde 1-2 fincan kahve içiminin rahim ağzı, kolon gibi bazı kanserlerden koruyucu etkisi var. Bu nedenle kahveyi aşırı miktarda tüketmemeye özen gösterin.

 

5.2--Bu arada kadınlarda kahve, çikolata ve kola memedeki fibrokistleri artırır. Fibrokist iyi huylu bir meme hastalığıdır. Bu kistleri kontrol etmek için E vitamini, selenyum, yaban mersini, keten tohumu yağı, soya, soya yağı tüketilmeli.

 

6-- Kahvenin kronik karaciğer hastalık' larına iyi geldiği anlaşıldı. Kafein, sağlıklı karaciğer hücrelerinin işlevsiz bağdokusuna dönüşme sürecini yavaşlatıyor.

 

6.1--Aslında son yıllarda kahvenin kronik karaciğer bozukluğu (Fibroz) üzerindeki olumlu etkisi deneysel araştırmalarla fark edilmişti. Bu hastalıkta organdaki bağ dokusu çoğalınca doku sertleşir ve karaciğer görevini yerine getiremez hale ge' lir.

 

6.2--Karaciğer fibrozları özek likle aşırı alkol tüketimi ve Hepatit C ve B’ye bağlı olarak gelişmekte. Düzenli olarak kahve içen hastalarda hastalık süreci yavaşliyor.

 

Kaynak:

1--Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk

2--CBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 52

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.