MAKALELER / Turp-Sağlığa Faydaları






Turp-Sağlığa Faydaları:

 

1--Turpta yoğun oranda bulunan C vitamini ve askorbik asit bağışıklık sistemimiz için önemli güçlendiricilerdir. C vitamini akyuvar ve antikor üretimini tetikler. Aynı zaman-

 

2--Turpun içerisinde sağlıklı bir yaşam için en önemli vitaminlerden biri olan B vitamini bulunur, bu da bütün organ sistemlerimizin düzgün çalışmasına ve hormonal dengenin korunmasına yardımcı olur.

 

3--Turpun içerisinde yüksek seviyelerde potasyum ve lif de dahil olmak üzere sağlıklı bir gerekli olan birçok esansiyel besin maddesi bulunur. Potasyum bir damar genişletici görevi görerek kan damarlarındaki gerilimin azalmasına, dolayısıyla tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.

 

3.1--Bu da ateroskleroz, kalp krizleri ve beyin kanamaları gibi riskleri önler. Öte yandan içerdiği lif, kalpte biriken fazla kolesterolün atılmasına yardımcı olur.

 

4--Yiyeceklerle alınan lif sindirim sisteminin en büyük yardımcısıdır; kabızlık, ishal, kramp ve şişlik gibi belirtileri önler. Turpun içerdiği bol miktarda lif, dışkının hacim kazanmasına yol açtığı için bağırsak içerisindeki hareketlerini kolaylaştırır. Dolayısıyla yiyeceklerle vücuda giren besin maddelerinin amilimini sağlar.

 

5--Kansızlıktan şikayetçi olanların imdadına turp yetişir. İçerdiği yüksek orandaki demir vücudun oksijen alması, onarılması ve organların çalışması için gereken alyuvarların oluşumu için çok önemlidir.

 

6--Turpta bulunan kalsiyum kemiklerin gelişimine ve onarımına yardımcı olur. Kalsiyum, özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan artrit ya da osteoporoz gibi sorunlarda kemik mineral yoğunluğunu artırarak kemik hastalıklarının ilerlemesini önler. Kemiklerinize güç ve dayanıklılık katmak istiyorsanız bu kalsiyum yüklü gıdayı beslenme düzeninize katmanızda fayda var.

 

7--International Journal of Cancer dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre beyaz Çin turpu kadınlarda meme kanseri riskini azaltır. Amerikan Kanser Enstitüsü de turpgiller ailesinden gelen sebzelerin prostat, kalın bağırsak, akciğer ve meme gibi kanser risklerini azaltacağını işaret ediyor.

 

7.1--Uzmanlar turpgillerin kanser riskini azaltmasının altında, yüksek glukozinolat içeriğinin olduğunu söylüyor. Ancak bu konuda ileri araştırmalara gerek duyuluyor.

 

8--Turp yapraklarında yoğun oranda omega 3 yağlı asitleri ve K vitamini bulunur, ki bunlar da herhangi bir enflamasyonla mücadelede vücudu destekler; ‘iyi’ yağlar enflamasyonu azaltır. Bu nedenle turpun yapraklarını da haşlayıp tüketmeniz faydalı olacaktır. Özellikle de gut, artrit ya da kronik ağrıları hafifletir.

 

Kaynak:HBT-S:194-13.12.2019—Bilim ve Beslenme




Makalenin İzlenme Sayısı : 127

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.