MAKALELER / Pancar Şekeri-Mısır Şekeri-NBŞ Farkı





Pancar Şekeri-Mısır Şekeri-NBŞ Farkı:

 

1--Nişasta Bazlı Şekerle (NBŞ) ilgili kamuoyunun yanıltıldığını belirten Taşpmar, “Bilimsel verilere göre pancar şekeri tüketimindeki azalmaya rağmen, NBŞ üretimi artıyor. Ancak aynı şekilde obezitede de ciddi artış var” dedi.

 

1.1--Taner Taşpmar, yürütülen kampanyanın aksine Türkiye'de şekerin Avrupa'dan daha ucuza tüketildiğini anlattı. Ankara Sohbetleri'ne konuk olan Taner Taşpmar, Ankara Temsilcimiz Ferit B. Parlak ve Ankara Haber Mü-dürümüz Hüseyin Gökçe'nin sorularını cevaplandırdı.

 

2--Yıllardır pancar şekeri ile NBŞ karşılaştırılır. NBŞ üreticileri teknik olarak pancar şekerinden herhangi bir fark bulunmadığını öne sürüyor?


2.1--Bu çok doğru bir ifade değil, pancar şekeri ile mısır şekeri arasında ciddi farklılık var. Şeker pancarı doğal topraktan, güneşten beslenerek fotosentez yaparak yetişir ve sakkarozu oluşturur.

 

2.2--Mısırda ise modifiye edilmiş, kimyasal bir muameleye tutularak izoglukoz elde ediliyor. Pancardan yapılan üretimde, şeker rafine ediliyor, yani pancar kesiliyor, haşlanıyor ve şekere dönüştürülüyor. Aslında vücudun algılayabileceği tek doğal şeker pancar şekeri.

 

2.3--Mısır ise önce nişastaya çevriliyor, sonra şekere dönüştürülüyor. Nişasta da doğrudan doğal yollarla şeker üretemiyorsunuz. Bundan elde edilen şeker karaciğerde tepkimeye girmiyor, karaciğer doğrudan algılayamadığı için de yağ bağlıyor. Doğal früktoz olmadığı için sıkıntı yaratıyor zaten. Hammaddesi doğal ancak üretim şekli doğal değil.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 44

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.