MAKALELER / Kas Erimesine Karşı Üzüm Suyu





Kas Erimesine Karşı Üzüm Suyu:

 

1--Mars’taki yer çekimi uzaydakinden daha düşük. Aşağı yukarı dünyamızın yerçekiminin üçte birinden biraz daha fazla. Yukarıdan gelen basınç olmayınca da kemikler ve kaslar zayıflıyor.

 

2--Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan, kasları güçlendiren antrenman aletlerine uzay araçlarında elbette yer yok. Çözüm olarak belli başlı gıda takvi-yeleri olabilir.

 

3--Bu bitkisel madde örneğin kara üzüm veya yaban mersini gibi meyvelerde bulunuyor.

 

3.1--Resveratrol iltihaplanmayı önlediği için, kemikleri de koruyacağı tahmin ediliyordu. Bu maddenin yerçekimsiz ortamda kas erimesinden koruyup, korumayacağını araştırmacılar farelerle gerçekleştirdikleri deneylerle kontrol ettiler.

 

3.2--Kas erimesinin çözümü şeker metabolizmasında yatabilir” diyor araştırmacılar. Sonuçta resveratrol kas liflerindeki ensülin duyarlılığını artırıyor. Bu şekilde kaslar daha fazla glikoz alabiliyorlar. Bu da astronotlar içi önemli.

 

3.3--Nitekim uzun uzay yolculuklarında astronotlarda diyabet benzeri semptomlar görülüyor. Yeni çalışmalarla diğer etki maddeleriyle etkileşimi araştırılarak, en uygun doz bulunmaya çalışılacak.

 

Kaynak:HBT Sayı 175-2 Ağustos 2019- A Modarate Daily Dose of Resveratrol Mitigates Muscle Deconditioning in a Martian

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 45

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.