MAKALELER / LPG Yerine Alkollü Araçlara Geçmek







LPG Yerine Alkollü Araçlara Geçmek:

 

1--Akaryakıt fiyatlarının artması ve Türkiye’nin bu alanda ödediği faturanm kabarması, bitkisel yakıt kullanımı önerilerine bir yenisini daha eklendi. Avrupa Teknoloji Geliştirme Birliği Başkanı Uğur Yüce, Brezilya’da şeker kamışından elde edilen alkolle çalışan otomobil sayısmm giderek arttığığına dikkati çekerek bu modelin Türkiye’de de şeker pancarıyla uygulanabileceğini belirtti.

 

2--Yüce, fazla yatırım gerektirmeden alkol üretiminin mümkün olabüeceğini, benzinli otomobillerde de bu yakıtın kullanılabileceğini kaydetti.

 

3--Yüce, benzinli motorların LPG gibi alkole de dönüşümünü sağlayan cihazm ise giderek yaygınlaştığını kaydetti. Alkolün benzine göre daha yüksek oktanda olması nedeniyle çekişi yükselttiğini, motor performansını % 8 oranında artırdığını kaydeden Yüce, “Alkol, benzinin varil fiyatmm 40 doları geçmesiyle daha karlı hale geliyor.

 

3.1--Benzinli araçların alkolle çalışabilir duruma gelmesi için monte edilen cihazın fiyatı ise 70 dolar. Cihazın takılı olduğu araçlar istenirse yeniden benzine geçebiliyor” dedi.

 

3.2--Dünya şeker fiyatlarının düşmesiyle Türkiye’de bir çok şeker fabrikasının kapısına kilit vurulduğunu, pancar üretiminin hızla düştüğünü söyleyen Yüce, şeker yapmak için kullanüan prosesin alkol üretmek için gerekli prosesin %60-70’ini oluşturduğunu, şeker fabrikalarının çok küçük yatırımlarla alkol üretir hale gelebileceğini ifade etti.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 199

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.