MAKALELER / Bisiklet Kültürünün Oluşması-Amsterdam





Bisiklet Kültürünün Oluşması-Amsterdam:

 

1—Amsterdam merkezinde 800 bin kişinin yaşadığı bu küçük kentte bisiklet sayısı 2013'te 880 bini aşıyordu: Şehirdeki otomobil sayısının 4 katı.Ama bu “durum” kendiliğinden oluşmadı. Bundan 50 yıl önce de Amsterdam’da bisiklet kültürü yine vardı, ama şehrin dar sokaklarını araçlarla paylaşıyorlardı.

 

1.1--Şehir içi ulaşımına daha akılcı çözümler üretmek amacıyla Üniversite bünyesinde Kentsel Bisiklet Enstitüsü (Urban Cycling Institute) kuruldu. Yerel yönetim, akademi, kamu elele vererek Amsterdamı bir bisiklet cennetine çevirdiler.

2--Orası kadar cennet başka yerler de var: Örneğin Kopenhag merkezde 550 bin nüfusa 650 bin bisiklet düşüyor. Ama şehre çalışmaya her gün 100 bin kişi bisikletle geliyor.

 

2.1--Günde, bisikletle 1.3 milyon km yol kat ediliyor. Halen şehirde 397 km bisiklet yolu var. Sadece bisiklet için otoyol bile yapıldı. 2005’ten bu yana sırf bu altyapıya 152.2 milyon dolar yatırıldı.

 

3-- Ölçmezsen bilemezsin, bilmezsen yönetemezsin ilkesi uyarınca AB, şu hesabı yapıyor: “Motorlu bir araç yerine bisikletle kat edilen her kilometre, AB ekonomisine 0.97 euro tasarruf sağlamaktadır. Örneğin Amsterdamda her gün bisikletle kat edilen 2 milyon kilometre, yılda 700 milyon euro tasarruf sağlamaktadır.

 

3.1--Danimarka'da kişi başına bisikletle ulaşım mesafesi yılda ortalama 965 kilometredir. Eğer bu düzeyi bütün AB ülkeleri tutturabilse, AB'nin ulaşımdan kaynaklanan karbon salımı %25 daha az olurdu.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Yenileşim-Edip Emil Öymen

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 71

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.