MAKALELER / Tarımda-Sanayide Kimyasal Kirlenme-Öneriler






Tarımda-Sanayide Kimyasal Kirlenme-Öneriler:

 

1--Tarımsal-Bazı Tıbbi Kimyasalların Ekolojik Ortama Etikleri:

 

1--Yapılan bir çalışmada Amerikada ve Dünyada yaygın olarak kullanılan atrazin adlı tarım ilacının milyarda 25 parcacıın üzerindeki  solüsyonlarında,

 

1.1--erkek kurbağalarda testosteron hormonu oranı büyük ölçüde düştüğü-milyarda bir derşimde erkek kurbağaların dişileri çağırmak için kullandıkları gırtaklarının gelişmediği,

 

1.2--on milyarda bir derişimlerde ise erkek kurbağalarda testislerin yanında yumurtalıklarında gelişmeye başladığı saptanmıştır.

 

2--İçme sularında atrazin atıklar rastlanılması üzerine Almanya-Fransa-İtalya-İsveç-Norveç-İsviçre bu ilacın tarımda kullanımını yasaklamıştır.

 

3--Bu anlamda tarımda kimyasal gübrelere karşı herhalde hayvan vs gibi doğal gübre,tarım zararlılarına karşı böceklerle be bitkilerle doğal savaş herhalde önemli olup,

 

3.1--kimyasal gübre üretici firmaların artık doğal gübre üretimi ve ticaretine yönelmeleri-tarımsal kimyasallara karşıda böcek vs üretip-pazarlamaları herhalde insanlık için en uygun yol olacaktır.

 

3.2--Devletin de bunları teşvik etmek ve yönlendirmek görevi olmalıdır.  

 

4--Bir başka konuda doğum kontrol hapları.kadınların kullanıp,kanalizsayon şebekesine atıp,oradan ortama karışan bu hapların özelliği yapılan bir araştırmada:Bu hapların karıştığı sularda beslenen erkek balıkların ,erkeklik karakteri ortadan kalkmaktadır.

 

4.1--Eğer sağlıklı nesillere sahip olmak istiyor isek,bu hapların üretimi herhalde durdurulmalıdır. Ve yerine başka bir çok hap dışı doğum kontrol yöntemi vardır ve bunlar herhalde daha çok  kullanılabilir.

 

2--Kimyasal Kirlenmeye Karşı:

 

2.1-- Boyahanelerde , kullanılan kimyasallardan tasarruf yapmak- düzen sağlamak,kaliteyi artırmak ve ekonomi yapmak için Sıvı kimyasal otomasyonlarının yapılması uygun olacaktır.

 

2.2--Artık boyahane sahipleri , kapasiteyi artırmaya yönelik yatırım yapımak yerine ,boyahanede kullanılan sıvı kimyasalları için otomasyon sistemi satın almaya yönelmektedirler.

 

2.3--Buna bağlı olarak ;İşçilik ve kimyasal madde maliyetlerinin artmış olması,kimyasal otomasyonundaki geri ödeme süresini kısaltmaktadır

 

3--Kimyasal kirlilik de önemli boyutlarda.Akarsuları ,gölleri her an zehirleyen sülfirik asit kökenli çamaşır suları,ve doğanın ekolojik kimyasını bozan deterjanlar vs.Ve doğa firmaların kar hırsı için  her an bunlarla zehirleniyor.

 

3.1--Bu nedenle çamaşır-bulaşık yıkamada doğal ürünlere dayalı çamaşır-bulaşık temizleyiciler için kamusal destekli araştırmalar hızla yapılıp,firmalar için bunların üretimi teşvik edilmelidir.

 

4—Tarımda kimyasal gübre kullanımına bağlı kimyasal ciddi anlamda fosfor vs birikmesi sözkonusu.Bu anlamda kimyasal gübre kullanımının sınırlı verilmesi-organik gübre kullanımının teşvik edilmesi önemli.


5--Evlerde yada yaşam mekanlarının tefrişinde ;Sentetik iplikten üretilmiş  halılar yerine, Yün, pamuk, jüt gibi organik doğal liflerden üretilmiş halıları veya  ahşap-seramik ya da mantardan üretilmiş taban malzemelerin tercih edilmesi kendi ve çevre sağlığınız açısından  uygun olacaktır.

 

6--Kimyasal işlemden  geçmemiş pamuklu vs giysileri tercih edilmesi kendi ve çevre sağlığınız açısından uygun olacaktır..

 

7-- Doğal ürünlerden ,bitki özlerinden yapılan organik makyaj ürünleri, kokusuz kozmetikleri-doğal sabun-gül suyu kullanılması , sonuç olarak kendi ve çevre sağlığınız açısından daha  uygun olacağı açıktır

 

8--Pazarda , sebze ve meyve taşımak için hasır veya keten çanta vs doğal malzemelere yönenilmesi ve kağıt poşetlerin tercih ve teşvik  edilmesi,sonuç olarak ;  kendi ve çevre sağlığınız açısından  uygun olacaktır.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 533

Eklenme Tarihi : 14.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.