MAKALELER / Uluslararası Uzay İstasyonunda Bakteri Türleri





Uluslararası Uzay İstasyonunda Bakteri Türleri:

 

1--NASA bilim insanları en modern tekniklerle Uluslararası Uzay İstasyonunun bakteriyel donatımını inceledikten sonra "temiz oda"ların durumuyla karşılaştırdı. Bulunan bakteriler gerçi dünyada zararsız sayılıyor, fakat haftalarca uzayda uç koşullarda yaşayan astronotlar için tehlikeli olabilirler.

 

1.1--Bunun nedeni şu: Bu bakteriler bulundukları yerde çoğalabilmenin ve hasta edebilmenin yollarını arıyorlar. Fakat şimdilik hiç kimse mikroorganizmaların yerçekimsizlik ortamında davranışlarının değişip değişmediğini söyleyemiyor.


2--NASA Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan Kasthuri Venkateswaran ve ekibi uzay istasyonunun bir hava filtresini ve vakumlu toz torbalarını ayrıntılı inceledi. En modern DNA testlerinin yardımıyla da çeşitli bakteri türleri saptandı.

 

2.1--Bakteriler arasında en fazla korine (coryne) ve propiyonik asit bakterileri bulunuyor ve bunlar insan derisinin bir parçası olsalar da akne oluşumunda da rol oynuyorlar. Stafilokoklar ise uzay istasyonunda az görülmüş.

 

3--Uzay istasyonunda bakteri bulunması aslında yeni bir olay değil. İstasyonda yaşayan insanlar sonuçta milyarlarca bakteri taşıyor ve bunların çoğu zararsız. Yeni olan uzay istasyonundaki havanın inceleniş biçimidir.

 

3.1--Yeni teknolojilerle araştırmacılar gelecekte yerçekimsizliğinin, kozmik ışının, yüksek karbondioksit oranının ve istasyonda sürekli insanların bulunmasının istasyonun havasındaki bakteriler üzerinde ne gibi etkiler yaptığını bulabilecek. Bu araştırmalar önemli, elde edilen bilgilerle örneğin insanlı Mars yolculuğu için önlemler alınabilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 46

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.