MAKALELER / Suyla İlgili Doğru Bildiğimiz 7 Yanlış





Suyla İlgili Doğru Bildiğimiz 7 Yanlış:

 

Doğa Derneği Dünya Su forumu öncesinde “Suyla ilgili doğru bildiğimiz 7 yanlış”ı açıkladı

 

1-- Su boşa akar: Hayır su boşa akmaz, akarsular tıpkı kan damarlarımız gibi temiz havanın ve besin kaynaklarının dünya üzerinde yer değiştirmesini sağlar. Baraj yapılması ise bu sistemde kangrene sebep olarak akarsudan beslenen göllerin ve yeraltı kaynak sularının kurumasına yol açar.

 

2--Baraj kalkınmadır: Bu da yanlış. Barajlar kısa ömürlü projeler olması nedeniyle havzadan uzun vadede elde edilecek gelir kaynaklarını yok ediyor. Alüvyonu tutarak suyun kalitesini düşürüyor, tarım topraklarını verimsizleştiriyor, canlı türlerinin yok olmasına sebep oluyor. Üstelik vaat edildiği gibi istihdam da sağlamıyor, barajlarda ancak üç-beş kişi çalışıyor.

 

3--Göllerin kuruma nedeni küresel ısınmadır: Hayır, esas sebep yanlış tarımsal sulama ve baraj projeleridir. Geçtiğimiz 20 yılda Türkiye’de Marmara Denizi büyüklüğünde göl ve sulak alan kaybedilmiştir.

 

4--Su tasarrufu evde başlar: Hayır, gerçek tasarruf damla sulama ile tarlada yapılır. Çünkü mevcut su kullanımının dörtte üçü tarlada yapılıyor.

 

5--Sulu tarım her zaman kârlıdır: Sulu tarımda, kuru tarımda neredeyse hiç olmayan elektrik, su, işçilik, ilaç kullanımı gibi giderler ortaya çıkıyor. Verim artışı olsa bile çiftçinin elde ettiği gelir artmıyor.

 

6--Su sorunu nehirleri taşıyarak çözülebilir: Bu da yanlış bir bilgi. Havzalar arası su transferi vücut içine giren bir mikrobun bir organdan diğerine yayılmasına benzer. Çünkü birine su taşırken, bir diğeri ve onda yaşayan canlı türleri susuz bırakılmış oluyor.




Makalenin İzlenme Sayısı : 57

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.