MAKALELER / Makine Üretiminde 3D Yazıcı Kullanmak--Her Türlü Yedek Parça Üretiminde





Makine Üretiminde 3D Yazıcı Kullanmak--Her Türlü Yedek Parça Üretiminde:

 

1--Son dönemlerde Türkiye'nin, 4'üncü sanayi devrimi olarak da adlandırılan Sanayi 4.0 trenini kaçırmaması gerektiği yönünde açıklamaların sayısı artarken, Evre Group tarafından Güney Kore'den getirilen 3D yazıcıların, metale dayalı üretim yapan bir çok alanda, üretim modelini değiştireceği öne sürülüyor.

 

2--Halen sadece Almanya ve Rusya'da bulunan teknolojinin Türkiye'de kullanılmasıyla, askeri alanlardan, sanayinin birçok dalında lokal parça üretimi ve tamirinde, aylarca bekleme ve yüksek maliyet handikapının ortadan kalkacağı kaydediliyor.

 

3--Üç boyutlu yazıcıyı Türkiye'ye getiren Evre Grup yöneticilerinden Burhan Göğce, Nikel, titanyum, çelik gibi her türlü metalle 3 boyutla parça üretimi yapılabildiğini belirten Burhan Göğce, dünyada yapay organ bile üretilebilen teknolojinin artık Türkiye'de de savunma sanayi ve ağır sanayide kullanılabileceğini söyledi.

 

3.1--Bu yazıcı sayesinde milyonlarca dolar döviz ödenen yedek parçaların çok kısa zaman diliminde üretilebileceğini dile getiren Göğce, metal tozunun lazer teknolojisiyle şekillendirilmesiyle ortaya çıkan ürünlerin % 100 yoğun¬lukla üretildiği için çok sağlam ol¬duğunu vurguladı.

 

3.2--Birçok iş kolunda kullanılan makinelerde, yedek parça için artık aylarca beklenme döneminin de sona ereceğini vurgulayan Burhan Göğce, tamir süreçlerinin kısalmasının da avantaj sağlayacağını aktardı.

 

4--Üç boyutlu yazıcı ile 10 santimden 3.5 metreye kadar her türlü metal parçalarının üretilebileceğinin altını çizen Burhan Göğce, "Bununla dev uçak parçaları bile üretilebilir. F16'nın eksik parçası üretilebilir. En önemlisi de orijinal parçanın tamiri de yapılabiliyor.

 

4.1--Aşınmış parça cihaza konduğunda, metal püskürtme yöntemi ile otomatik olarak onarılıyor. Yazıcı için gereken metal tozları sanayide rahatlıkla bulunabiliyor.

 

4.2--Uçak motorlarının parçaları halen çok sayıda ülkede üretilebiliyor. Burada ise 23 parçalı bir uçak motoru tek cihazla üretilebilecek" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 48

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.