MAKALELER / Barajların Eko sisteme Etkileri








Barajların Ekosisteme Etkileri:


1--Doğa Derneği'nin yaptığı bilimsel çalışmaya göre Türkiye'de üreyen dört kuş türünden biri barajlar nedeniyle yok oluyor.


2--Türkiye'de üreyen toplam 309 kuş türünün 83'ü barajlar nedeniyle yok oluyor.


3--Sulak alanlarda yaşayan kuşların durumu ise daha da kötü.


3.1--Türkiye'de üreyen her dört su kuşu türünden üçü son 10 yılda barajlar nedeniyle ciddi oranda azaldı.


3.2--Bununla birlikte, barajlar nedeniyle azalan 83 türün 66'sı Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile koruma altına alınmış


4--Sanılanın aksine Türkiye'de kuşları yok eden ana sebepler avcılık ve tarım ilaçları değil, barajlar ve su rejimine yapılan diğer müdahaleler.Bu anlamda.


4.1--Akarsu kenarlarında yaşayan kuşlar için sazlıklar, kum adacıkları, nehir kenarındaki ağaçlar ve dik kayalık alanlar hayati öneme sahip


4.2--Barajların büyük miktarda su tutulmasıyla kuşlar için gerekli bu oluşumlar su altında kalıyor.


4.3--Barajlar su toplama havzasında dışında, bunun aşağısında kalan bölgelerde


4.4--Bu akarsuların beslediği sulak alanlar kurumaya başlıyor. Bu nedenle baraj alanının çok uzağındaki kuşlar da olumsuz etkilenebiliyor .Sonuç olarak; kuşlar üreme alanlarını, bir anlamda evlerini kaybediyor


5--Sonuç olarak ; 


1--Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken göre DSİ'nin baraj politikasının acilen değişmesi gerekmektedir.


2--Akarsulardan enerji üretimi amacıyla baraj yapılmadan nehir tipi yüzen türbinler ile enerji üretilmesi mümkün olup bu doğrultuda hareket edilebilir.


3--Ayrıca sulu tarım yerine daha çok kuraklığa dayalı türlere dayalı tarım politikası ve diyette çok su tüketen türler yerine çok az su tüketen türlerin kamusal teşviki önemli olabilir.


4--Su uygarlıktır doğru ancak su kullanım hakkı insanların olduğu kadar doğada yaşayan diğer canlılarında hakkıdır.Bu anlamda doğa dostu su politikaları üretip-kullanmak önemli.





Makalenin İzlenme Sayısı : 648

Eklenme Tarihi : 14.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.