MAKALELER / Ondulıne Avrasya-Yeşil Çatıda Da Uzman





Ondulıne Avrasya-Yeşil Çatıda Da Uzman:

 

1--Çatı alanında lider Onduline Avrasya(www.onduline.com.tr) yeşil çatı konusunda da büyük ölçekli projelerle uzmanlığını kanıtladı. Onduline Avrasya’nın pazarlama ve proje desteğiyle Sistem Ondugreen, Türkiye’de birçok önemli ve prestijli projede yerini almış durumda. Bunlardan en önemlileri şöyle sıralanabilir:

1--İstanbul Ümraniye’deki Metro Gross marketin çatısı (30.000 m2)

2--Kanyon/Levent (4.500 m2)

3--Mesa Hastanesi/Ankara (1000 m2)

4--Four Seasons Oteli/Ortaköy/îstanbul (1030 m2)

5--Turkcell Ar-Ge binası/Gebze (2 bin 500 m2)

 

2--Bu projelerden en önemlisi, İstanbul Ümraniye’de bulunan ve toplam 55000

m2’lik çatı alanına sahip Metro Gross Market olarak bilinen alışveriş kompleksi. Bu kompleksteki çatıların 30 bin m2’si Ondugreen yeşil çatı sistemiyle yeşillendirildi.

 

2.1--Çok değişik eğimlere sahip olan söz konusu çatı alanında, çatının eğimine bağlı olarak değişik tipte uygulamalar yapıldı. Sıfır (0) eğimden, yaklaşık %123’e kadar değişen bir eğim çeşitliliğine sahip bu çatı kompleksinde hem ekstensif (seyrek) hem de intensif (yoğun) yeşillendirme metodları uygulandı.

 

3-- Sistem Ondugreen'in Katmanları:

1--Ondugreen sistemi, su yalıtımından başlamak üzere aşağıdaki katmanlardan oluşuyor:

 

1--Su yalıtımı ve çatı konstrüksiyonu-Yeşil çatı sistemlerinin uygulanabil-mesinin en önemli şartını, iyi bir su yalıtı-mının ve yeterli taşıyıcılığa sahip bir çatı konstrüksiyonunun varlığı oluşturuyor. Onduline Avrasya’nın Bituline su yalıtım membranlarıyla mükemmel su yalıtımı elde ediliyor.

 

2--Kök tutucu tabaka-Bitki köklerinin yalıtıma zarar vermesini engelleyen özel kök tutucu tabaka veya köklere dayanıklı su yalıtım membranı için Onduline Avrasya Bituline Extra’nm özel bir tü¬rü olan Bituline EP400 Antiracine’i geliştirdi.

 

3--Mekanik etkilere karşı koruyucu tabaka- Çürümeye dayanıklı özel keçe-lerden oluşan ve mekanik etkilere karşı koruyucu Zinco tabakası normların ge-rektirdiği basınç mukavemetine sahip.

 

4--Filtre ve drenaj tabakası-Üst katmanlardan gelen su, filtre tabakası ta-rafından süzülerek, bir yandan yağmursuz günler için depolanıyor, diğer taraftan ise biriken fazla su bitkilerin çürümesini engellemek amacıyla drene edilerek atılıyor. Ondugreen sistemlerinde bu fonksiyonları ideal biçimde yerine getiren Floradrain, Floratec gibi drenaj malzemeleri kullanılıyor.

 

5--Bitki taşıyıcı tabaka-Zincolit ve Zinco-sistem toprakları gibi özel malzemelerle oluşturulan altyapılar seçilen bitkinin besin ihtiyacını karşılıyor, bitkiler böylelikle uzun yıllar canlılıklarını koruyor.

 

6—Bitkiler-Araştırma enstitüleri ta-rafından saptanan, sistem dahilinde kul-lanıldıkları takdirde yıllarca bozulmadan ve bölgenin iklim şartlarına uygun olarak

 

Kaynak:Para Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 39

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.