MAKALELER / Geri Dönüşümde Ekonomi-Kullanılmış İçecek Kutuları





Geri Dönüşümde Ekonomi-Kullanılmış İçecek Kutuları:

 

1--Geri dönüşüm; madencilik işlemleri ve doğal kaynak tüketimini dizginler ve dolaylı olarak birincil üretimi sevimsiz kılan zehirli girdi ve çıktıları ve diğer çevresel etkileri azaltır.

 

2--Hurdalar içinde en değerli olma sırası metal, plastik ve kağıt şeklindedir. Kilogram ağırlığa göre


1.1--hurda metal (çelik-alüminyum) fiyat 0.2-1.8 ABD Doları aralığında iken, 1.2--hurda plastik 0.3-0.7 ABD Doları ve 1.3--hurda kağıt 0.1-0.4 ABD Dolarındır,

 

3--Hurda fiyatı aynı bileşimdeki birincil malzemeden %20-25 daha ucuzdur. Toplama/ayırma/presleme maliyeti, doğal gaz/enerji fiyatı ve %15 kayıp faktörü de katılarak elde edilen geri dönüşümlü malzeme fiyatı geri dönüşümsüzden %10-15 daha ucuzdur. Bu maliyet avantajına çoğu zaman orta-yüksek kalite de eşlik etmektedir

 

4—KİK-Kola ve meşrubat kutusu olarak yoğun şekilde kullanılan ince alüminyum (15-20 gram/kutu) malzemede geri dönüşüm oranı çok yüksek olup, döngü ve hurda şeklindeki yeniden değerlendirilen pay %75'e kadar çıkmaktadır.Bu geri dönüşüm oranı yeni içecek i kutusu imalatını ve kalitesini olumsuz etkilemez. Üniversite çevreleri bu durumda metal içi katışıkıların %135 üst seviyeyi bulacağını ve bunun sınır değer olduğunda ısrarcıdırlar. Ticari sır olduğundan meşrubat kutusu malzeme analiz bilgileri yayınlanmaz.

 

4.1--KİK'ler toplanan hurdadan ayrılır, preslenir, ergitilir ve ince sac haddelenir, kutu şekli verilir, içecek doldurulur, satışa sunulur. Bir kutunun raftan tekrar rafa gidişi (satıldı-içildi-geri dönüştürüldü-içecek kondu-rafa geldi) ortalama 60 gündür. Kutu ikincil alüminyumu bir yıl içinde ortalama 6 defa yeniden ergitmeye uğratıldığına göre alüminyum kutu yılda adeta 6 kez doğmaktadır.

 

4.2--Kutular için en düşük hurda toplama ve geri dönüşüm oranı %6 ile Körfez Ülkelerinde, en yüksek değer ise %98 ile Brezilyadadır (Çin'de kayıtsızlarla birlikte oran %99,5 dir). KİK toplamada Türkiye'nin oranı %75, ABD %51, AB %68, Fransa %40'dir. Avrupa Alüminyum Cemiyeti 2020 için %80 KİK toplamayı öngörmektedir.

 

4.3--Japonya KİK'lerde %95 geri dönüşü nasıl yakalamıştır.Japonya'da yılda 20 milyar alüminyum içecek kutusu toplanmaktadır. Bu, 300 bin tonluk geri dönüşüm alüminyum girdisi 6 milyar kWh enerji tasarrufu sağlar. Ülkemizde 2000'li yılların başında %50'lerde olan KİK geri dönüşüm oranları bugün itibariyle %75'leri aşmıştır.




Makalenin İzlenme Sayısı : 59

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.