MAKALELER / Lityum İyon Aküde Şarj Süresini 12 Saatten 1 Saate Düşürmek





Lityum İyon Aküde Şarj Süresini 12 Saatten 1 Saate Düşürmek:

 

1--Rubida Mühendislik, geliştirdiği Lityum İyon Akü Modülü ile akünün şarj süresini 12 saatten 1 saate düşürürken, bakım ve değişim süresini 1,5 yıldan 5 yıla çıkardı. Ürünün geri dönüşümü de mümkün.

 

2--Rubida Mühendislik Genel Müdürü Kemal Furkan Sökmen, 2012 yılında Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyetlerine başlayan firmanın, ilk olarak lityum polimer su soğutmalı pil paketleme üzerine proje geliştirdiğini söyledi. Yaptıkları birkaç referans iş ile lityum iyon pil toplama işini öğrendiklerini ve ikinci adım olarak Lityum İyon Akü Modülü çalışmasına başladıklarını belirten Sökmen, “Ürünümüz şu an test aşamasında. Dünya piyasalarına su ile karışık kurşun akülerin yerine lityum iyon aküler almaya başladı, geleceğin ürününü yaptığımız inancındayız.

 

2.1--Birgün petrol bitecek. Forklift piyasası, tıp ve yat sektörü, belediye otobüsü gibi neredeyse her taşıt elektrikliye dönecek. Bunların her birine paketleme işlemi gerekecek” dedi. Sökmen, dört yıl önce piyasaya sürdükleri Lityum İyon Akü Modülünün diğer özelliklerini ise şöyle sıraladı: “Bu Ar-Ge projesi ile akünün şarj süresini 12 saatten 1 saate düşürdük. Bakım ve değişim süresini 1,5 yıldan 5 yıla çıkardık. Kurşun akü şarj işlemi esnasında insan sağlığına zararlıdır ve belli bir alanda şarj edilmesi gerekir. Geliştirdiğimiz lityum iyon akünün ise zararı bulunmuyor. Diğer yandan kurşun aküler özel proseslerde yok edilirken, lityum iyon akünün geri dönüşümü mümkün.”

 

3--Sökmen, Lityum İyon Akü Modülü projesi kapsamında hat kurmak için 1 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaçları olduğunu, bu doğrultuda yaklaşık üç yıldır yatırımcı aradıklarını vurguladı.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 53

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.