MAKALELER / Demans-Yalnız Olmak Demansı Artırıyor





Demans-Yalnız Olmak Demansı Artırıyor:

 

1--Yalnız olmak beyni küçülterek bunama riskini artırıyor

Japon araştırmacılar, yaşlı insanlarda sosyal izolasyonun beyin hacminin küçülmesine neden olabileceğini tespit etti.

 

2--İzole olmanın beyni nasıl etkilediğini anlamak isteyen Japonya’daki Kyushu Üniversitesi’nden araştırmacılar, 65 yaş ve üstü 8.896 kişinin MRI taramalarını inceledi.

 

2.1--Çalışmadaki gönüllülere, kendileriyle yaşamayan akraba ve arkadaşlarıyla ne sıklıkta buluşmak veya telefonda konuşmak gibi iletişim halinde oldukları soruldu.

 

2.2--En düşük sosyal temas düzeyine sahip insanlar, en sosyal temasa sahip olanlara kıyasla önemli ölçüde daha küçük beyin hacmine sahipti.

 

2.3--Kafatası içindeki toplam hacmin yüzdesi olarak beyaz ve gri maddenin toplamı olan toplam beyin hacmi, en düşük temas grubunda yüzde 67,3 iken, en yüksek temas grubunda yüzde 67,8 idi.

 

2.4--Ayrıca hafızada rol oynayan ve bunama ile bağlantılı olan hipokampus ve amigdala gibi beyin bölgelerinde daha düşük beyin hacmine sahiptiler.

 

2.5--Hipokampus, Alzheimer hastalığından ilk etkilenen bölgelerden biridir. Sosyal temasın olmaması, beynin insanlar yaşlandıkça yavaş yavaş küçülmesini hızlandırıyor olabilir.

 

2.6--Bununla birlikte, izole edilmiş insanlar aynı zamanda beyinleri için kötü olabilecek daha sağlıksız yaşam tarzlarına sahip olma eğilimindedir.

 

3--Çalışmanın başındaki isim Dr. Toshiharu Ninomiya, “Sosyal izolasyon, yaşlı yetişkinler için büyüyen bir sorundur.”

 

3.1--“Bu sonuçlar, insanlara başkalarıyla bağlantı kurmaya ve sürdürmelerine yardımcı olmak için destek sağlamanın, beyin körelmesini ve bunama gelişimini önlemede faydalı olabileceğini gösteriyor.” dedi.

 

Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 55

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.