MAKALELER / Demans-Yeni bir Dil Öğrenmek Demanstan Koruyor





Demans-Yeni bir Dil Öğrenmek Demanstan Koruyor:

 

1--Yapılan yeni bir araştırmada da farklı bir konuda eğitim almaya başlayan orta yaşlı kişilerde beş yıl sonra demans riskinin % 19 daha düşük olduğu ortaya çıktı.

 

1.1--Araştırmacılar, yaşları 40 ila 69 arasında değişen 282 bin İngiliz gönüllünün verilerini analiz etti ve onları yedi yıl boyunca takip etti.

 

1.2--Katılımcılara DNA’larına dayalı olarak demans için bireysel bir risk puanı verildi ve herhangi bir eğitim alıp almadıklarını belirttiler. Çalışma boyunca da hafıza testleri gibi bir dizi psikolojik ve bilişsel test uygulandı.

 

1.2--Araştırma boyunca % 1,1’inde demans gelişti.

 

1.3--Analiz, çalışmanın başında yetişkin eğitim sınıflarına katılan katılımcıların demans geliştirme riskinin, katılmayanlara göre % 19 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.

 

1.3.1--Bu insanlar akıcı zekâlarını (yeni durumları öğrenme, değerlendirme ve yönlendirme yeteneği) ve diyagram veya resim biçiminde sunulan sorunları çözme yeteneği olan sözsüz muhakeme yeteneğini ders almayanlara göre daha iyi korudular.

 

2--Çalışmanın yazarlarından Dr. Ryuta Kawashima şunları söyledi: “Bir olasılık, entelektüel faaliyetlerde bulunmanın sinir sistemi üzerinde olumlu sonuçlar vermesi ve bunun da demansı önleyebilmesi.”

 

2.1--Araştırmacılar dil öğrenmek gibi yetişkinlerin aldığı eğitimlerin koruyucu etkisini kanıtlamak için daha fazla deneme yapılması çağrısında bulundu.

 

Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 56

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.