MAKALELER / Şeftali-Sağlığa Faydaları-2





Şeftali-Sağlığa Faydaları-2:

 

1-- Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.

 

2-- Şeftali İçerisinde yer alan potasyum sayesinde kan basıncının kontrol altında tutulmasını destekler ve kalp atış hızını düzenlemeye katkı sağlar. Şeftalinin kalp damar sağlığını etkileyen bir diğer özelliği ise kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olmasıdır.

 

3-- Haftada en az iki porsiyon şeftali tüketmek menopoz sonrası kadınları, meme kanseri türlerinden koruyabilmektedir.

 

4--C vitamini açısından zengin yapıya sahip olduğu için kas ve kemik gelişimini sağlar.İçerisindeki A vitamini sayesinde göz sağlığına fayda sağlar.

 

5—Şeftali tüketmek Safra kesesi ve karaciğer hareketlerini düzenlemeye yardımcıdır.Ayrıca İdrar söktürücü etkisi vardır.

 

6—Araştırmalara göre şeftali, anti-tümör ve anti-kanser özelliklerine sahip olan fenolik ve karotenoid bileşikleri bakımından zengin olduğunu göstermektedir. Bir başka araştırmada da meme kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri gibi çeşitli kanser türleriyle mücadelede yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

 

7--Şeftali, diğer minerallerle birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmeye yardımcı olan fosfor içerir. Fosfor osteoporoza yol açabilecek bazı kemik hastalıklarının önlenmesine de yardımcı olur.

 

8--Şeftali, yaşlanma karşıtı özelliklere de sahip harika bir çinko kaynağıdır. Ayrıca çinko, vücuttaki testosteron seviyelerini artırarak, erkek üreme organlarının yaşlanma sürecinde fayda sağlar.

 

9-- Şeftali çekirdeğinin siyanür molekülü içerdiği bilinir. Ancak elma gibi diğer meyvelere kıyasla şeftali çekirdeğindeki siyanür oranı çok daha düşüktür. Çekirdeğin amigdalin ve B17 olarak adlandırılan laetril içeriği daha ön plandadır.

 

9.1--Laetril, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkili olabilecek bir bileşiktir. Ancak şeftali çekirdeğinin ne kadar tüketilmesi gerektiği ve sağlık için ne tür katkılarda bulunduğu tam olarak bilinmediğinden çekirdeği tüketirken aşırıya kaçılmamasına özen gösterilmelidir.

 

Kaynak:

1-- https://www.memorial.com.tr/

2--https://www.medicalpark.com.tr/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 65

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.