MAKALELER / Kavun-Sağlığa Faydaları2





Kavun-Sağlığa Faydaları2:

 

1--Kavun potasyumda yüksektir. Bu, kan damarlarını gevşetmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

 

2--Bağırsak hareketlerini ve sindirim sağlığını geliştirmek için oldukça gerekli olan diyet lifi kavunda bol miktarda bulunur.

 

3--Kavunun içindeki folat, fetüslerde nöral tüp defektlerini önlediğinden hamilelik sırasında en önemli besinlerden biridir. Ayrıca vücutta kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur ve anne ve bebeğin genel sağlığını korur.

 

3.1--Kavunda bolca bulunan folik asit kansere karşı etkilidir. Araştırmalar, folik asidin kanseri önlemede önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Özellikle kanserin erken evrelerinde alındığında hastalığın tedavisine destek olabilir.

 

3.2--Kavunun içindeki vitaminler cildi besler ve zararlı toksinlerden korur. Bu mineral ve vitaminler saç büyümesini desteklerken saç dökülmesini de en aza indirir

 

4--% 90'ı su olan kavun, özellikle yaz aylarında su kaybını önleyebilir.

 

5--Kemik Sağlığını Korur: İçerdiği D vitamini sayesinde kavun; kalsiyum ve fosforun emilimini sağlar ve kemiklerde depo eder, kemik yapısını güçlendirir ve korur.

 

6-- Damar tıkanıklığını önlemede etkilidir. Kalbe ve kansızlığa iyi gelir, tansiyonu düzenler. Kavunu aşırıya kaçmamak şartıyla kalp hastalarının tüketmesi gerekir. Ayrıca kalp krizi riskini düşürür. 

 

6.1--Zengin besin değerleri nedeniyle kansızlık sorunu olanlarda etkilidir.

 

7--Böbrek taşları ve kumlarını düşmesine yardımcı olur.Böbrekleri korur: Kavun vücutta diüretik etki sağlar ve böbreklerin iyileşmesine katkıda bulunur.

 

8--Yatıştırıcı etkisi nedeniyle sinir sistemini üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Uyku sorunu olanlara iyi gelir.

 

9--Hafızayı Güçlendirir: İyi bir B vitamini kaynağı olmasıyla kavun; unutkanlığı önleyerek hafızayı güçlendirir ve alzheimer gibi hastalıkların oluşmasını önler.

 

10--Görme Bozukluklarının Oluşmasını Önler: Kavun iyi bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini göz sağlığını destekleyerek gece körlüğü, bakar körlük gibi görme bozuklukların oluşmasını önler.

 

11--Sindirim Sistemini Düzenler: Kavun lifli bir meyvedir. İçerdiği lif sayesinde bağırsak metabolizmasını düzenler. Kabızlığı önler ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

 

12-- Kavun çekirdekleri iyi bir probiyotik kaynağı olmasıyla; kabızlığı önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, Bve K vitamini üretimi ve emilimini destekler, alerji belirtilerini azaltır ve cilt elastikiyetini destekler.

 

12.1--kavun çekirdeklerinin bağırsakları temizleme özelliği vardır. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı da oldukça etkili olan kavun çekirdekleri, kaynatılarak içildiği zaman karaciğer ve akciğer sağlığını korumaktadır.

 

13—kavun cinsel arzu ve isteği arttır.Zengin besin değerleri sayesinde cinsel istek ve enerji sağlamaktadır.

 

14-- Regl düzenler: Kadınların çoğunun yaşadığı adet dönemi düzensizlikleri gibi sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

 

15--romatizma ağrılarını hafifletir.

 

Kaynak:

1--https://www.milligazete.com.tr/

2-- https://www.medicalpark.com.tr/

3-- https://www.sabah.com.tr/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 46

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.