MAKALELER / Avokado-Sağlığa Faydaları





Avokado-Sağlığa Faydaları:

 

1--Avokadonun içerisinde bulunan yağlarda mevcut linoleik asit ve oleik asit kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Böylece kalp ve damar sağlığının desteklenmesinde rol oynayabilir.

 

1.1--Avokado kalbe yararlıdır. İçerisindeki beta-sitosterol sayesinde kolestrolün belli bir seviyede kalmasını sağlar. Günlük olarak tüketildiğinde damar sertliği korunur.

 

2--Hamilelik sırasındaki sabah bulantılarını önler. Kusma ve bulantıyı azaltan B6 vitamini barındıran avokado, özellikle hamilelik sırasındaki sabah bulantılarını önler.

 

3--Kanseri önler. Prostat ve meme kanseri başta olmak üzere, kanser hücrelerinin oluşumuna engeller. Zira, avokado, hücreleri kansere ve serbest radikallerin tehlikeli etkilerine karşı koruyan bir antioksidan olan Glutatyon içerir.

 

4--Cilde iyi gelir, yaşlanma karşıtıdır. Hem avokado tüketmek hem de saf yağını cilde uygulamak, cilt hücrelerinin sağlığı ve diri olmasını sağlar.

 

5--Böbreklere iyi gelir. İyi bir potasyum kaynağı olan avokado, böbrek hastalıklarının önüne geçer ve böbreği korumuş olur.

 

6--Mide rahatsızlığı ya da çeşitli sebeplerden oluşan kötü nefesi önleyici özelliği vardır. Ağızdaki bakterileri yok eder.

 

7—Avokadonun içerdiği linoleik asit, kuru ciltlere; saç kırılmalarına, dökülmelerine ve saç yıpranmalarına faydalıdır.

 

7.1--Saç bakımın tercih edilir. Kuru ve yıpranmış saçların tedavisinde avokadodan sıklıkla faydalanılır.

 

8--K vitamini kemik sağlığıve parkinson için oldukça önemlidir. Özellikle kemik erimesinin önüne geçilmesine yardımcı bir etki yapar.

 

9—Depresyonda faydalı olabilir.Yapılan araştırmalar göre insan vücudundaki düşük folat seviyesinin depresyonla bir ilişkisinin olduğunu göstermiştir. Avokadoda ise önemli miktarda folat bulunur.

 

10—Avokado görmeyi geliştirir. Avokado, gözlerinizi kataraktlara, yaşla ilgili göz hastalıklarına ve maküler dejenerasyona karşı korumaya yardımcı olan lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler içerir.

 

11--Artirit tedavisinde yararlanılır. Yapılan bir araştırma, 300 mg avokado ve soya fasulyesi bazlı besin takviyesinin, kalça veya diz osteoartriti olan hastalar için yararlı olabileceğini göstermiştir.

 

12--Lif bakımından oldukça zengin olan avokado sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlığın önüne geçebilir. Sağlıklı bir bağırsak da kolon kanseri riskinin azalması anlamına gelir.

 

13--Sporculara ve diyet yapanlara da metabolizmayı hızlandırması, doygunluk vermesi, vücudun ihtiyacı olan besinleri barındırması sebebiyle tüketilmesi önerilir.

 

14--Avokadonun içinde bulunan yağ asitleri beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasına ve hafızaya olumlu yönde etki eder.

 

15--Avokadoda bulunan yüksek demir oranı sayesinde veganlar ve vejetaryenler için et yerine tüketilebilir ve etten alınabilecek demir oranı avokado ile karşılanabilir.

 

16--Diğer meyvelere nazaran içeriğinde oldukça az şeker bulunması ile avokadonun glisemik indeks düzeyi sıfır kadardır. Böylelikle kan şekerini kontrol altında tutar.

 

17--Avokadonun probiyotik etkisi vardır.

 

18--Avakadonun kadınlara faydaları regl dönemi için etkilidir. Regl dönemi sancılarında yardımcıdır.

 

18.1--Avokadonun rahime faydaları da bulunur. Düzenli tüketildiğinde rahim kanserine yakalanma riski azaltır.

 

18.2--Avokado cinsel faydaları da libidoyu hızlandırarak enerjiyi artırmasıdır. Avokadonun erkeklere faydaları da erkeklik hormonu üretimini artırma şeklinde öne çıkar.

 

Kaynak:

1--https://www.sabah.com.tr/

2--https://www.medicalpark.com.tr/

3--https://npistanbul.com/

4--https://www.buyukanadoluhastanesi.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 76

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.