MAKALELER / Turizm--Yapay Kar Toprağa Zarar Veriyor





Turizm--Yapay Kar Toprağa Zarar Veriyor:

 

1--Yapay kar turizme yarar sağlıyorsa da çevreye zarar veriyor. Yapay kar da tıpkı doğal kar gibi donmuş sudan oluşuyor. Kar makinelerinde "tozlaştırılan" su sıfırın altındaki sıcaklıkta havayla karışıyor. Bu karışım ise kar makineleri tarafından püskürtülüyor.

 

1.1--Fakat doğal karın aksine makinede üretilen kar kristallerden değil donmuş damlacıklardan oluşuyor. Oysa altı köşeli kar kristalleri sadece güzel olmakla kalmayıp, hava için daha fazla yer ayırıyorlar. Doğal bir kar örtüsü, toprağı dondan koruyor diye açıklıyor Innsbruck Üniversitesi Ekoloji Enstitüsünden Christian Newesely.

 

1.2--Oysa yapay kar çok yoğundur, toprak hava almadığı için donuyor ve bunun sonucunda da çok sayıda bitki türü ölüyor. Kayak pistlerinde eriyen kar, pist düzleştirici makineler tarafından bastırılır ama donmuş toprağa sızamaz.Gece donduğu için de toprağın üzerini geçirmez bir örtü kaplıyor.

 

2--Düşük sıcaklıklarda hava sirkülasyonu olmayınca da toprakta oksijen kalmıyor. Böylece toprakta ne varsa boğuluyor. Yapay kar kullanımı sonuçta toprak erozyonuna neden olabilir. Çünkü bitki yaşamının yok olması köklenmeyi de bozuyor. Ayrıca yapay kar, doğal kara kıyasla çok daha geç eridiği için toprağa neredeyse üç hafta daha fazla baskı yapıyor.

 

Kaynak:Yeniaktüel-2012




Makalenin İzlenme Sayısı : 57

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.