MAKALELER / Ostrojen İçeren Kaynaklar-Doğum Kontrol Hapları Balıklarda vs Üremeyi Kesintiye Uğratabiliyor-Göllerde-Akarsularda





Ostrojen İçeren Kaynaklar-Doğum Kontrol Hapları Balıklarda vs Üremeyi Kesintiye Uğratabiliyor-Göllerde-Akarsularda:

 

1--Kanada’da bir gölde gerçekleştirilen bir ' deneyde, dişilik hormonu östrojene be¬lirli süre ve dozlarda maruz kalan erkek golyan balıklarının zamanla dişilik özellikleri geliştirerek, sonunda da üreme yeteneklerini kaybettikleri görüldü. Sonuç, bir süre sonra populasyonun tümüyle yok olması.

 

1.1--“Göle östrojen atmak nereden akıllarına gelmiş?” derseniz, doğum kontrol hapları ve bazı ilaçlarda bulunan bu hormon, vücuttan idrarla atıldıktan sonra atıksu tesislerinden geçmeyi başararak akarsu ve göllere rahatlıkla karışabiliyor.

 

2--Östrojenin balıklara etkileri daha önce araştırılmış, ama yalnızca laboratuvarda. Sözkonusu deneyin özelliğiyse balıkların doğal ortamlarında gerçekleştirilmiş olması. Birbirini izleyen üç yaz döneminde göle belirli miktarda 17 a-etinilestradiol (doğum kontrol haplarının etken maddesi) atan araştırmacılar, ilk bir-iki hafta sonunda erkek golyan balıklarının vitellogenin adı verilen ve dişilerde yumurtanın olgunlaşmasına yardım eden bir protein ürettiklerini görmüşler.

 

2.1--Balıkların geldikleri son noktaysa, normal düzeylerin 8.000-10.000 katı. (Dişi balıklarda görülen etki, yumurta üretiminin yavaşlaması.) Zaman içinde, erkeklerin cinsel gelişimlerini tamamlayamadıkları, dolayısıyla üremenin neredeyse durduğu, balık sayısının zamanla çok azaldığı saptanmış, ikinci yılın sonundaysa araştırmacılar gölde tek bir golyan balığına bile rastlamadıklarını söylüyorlar.

 

2.2--Üstelik etki yalnızca bu türde değil, daha hafif olmak üzere başka populasyonlarda da görülmüş. “Böylesine hızlı ve güçlü bir etki beklemiyorduk” diye açıklıyorlar. “Bunu ciddi bir alarm olarak ele almak, ve atık sulardaki östr ojeni % 95 oranında ortadan kaldıracak yöntemleri hızla devreye sokmak gerekiyor.”

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Tübitak-Haziran 2007-ScienceNovv Daily News, 21 Mayıs 2007

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 75

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.