MAKALELER / Kutup Okyanusu Karbon Emiliminde Tembelleşiyor





Kutup Okyanusu Karbon Emiliminde Tembelleşiyor:

 

1--Biliminsanları, yeryüzünde karbon dioksit emilmesinde en büyük rolü oynayan bölgelerden birinin, bu işi yerine getirmede artık yetersiz kaldığını, emilim oranının önceki tahminlerin epeyce altında olduğunu söylüyorlar. Sözkonusu bölge Antarktika’yı çevreleyen Güney Okyanusu suları.

 

1.1--Atmosfere salınan tüm karbon dioksitin yalnızca yarısı burada kalırken gerisi, yeryüzünde bulunan “karbon yutaklarınca emiliyor, İki temel doğal karbon yutağı var; okyanuslar ve biyosfer.Bu iki ortam büyüklük bakımından birbirine eşit ve her biri, salman tüm karbon dioksitin dörtte biri kadarını emiyor. Güney Okyanusuysa tek başına bu toplam emilimin %15’inden sorumlu.

 

2--Karbon yutakları, bu işlevleriyle küresel İsınmanın yavaşlatılmasında önemli rol üstlenmiş durumdalar. Güney Okyanusu yutağındaki bu gerilemeyse karbon dioksit düzeylerinin gelecekte beklenenden daha fazla olabileceği anlamına geliyor. Böyle bir etkinin ortaya çıkması, tümüyle sürpriz, değil. Sürpriz olan, etkinin beklenenden yaklaşık 40 yıl önce kendini göstermesi.

 

2.1--Verileri toplayan, uluslararası bir ekip. Araştırmacılar Güney Okyanusundaki ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki 40 istasyondan elde ettikleri atmosfer karbon dioksiti verileri üzerinde hesaplamalar yaparak bu sonuca ulaşmışlar. Ekipten Corinne LeQuere şöyle açıklıyor: “İncelemelerin başladığı 1981 yılından bu yana yutaklardaki karbon dioksit emme oranının artmadığını görüyoruz. Oysa karbon dioksit salımı % 40 arttı.”

 

2.2--Güney Okyanusu yutağındaki düşüşün bir nedeni, araştırmacılara göre 1958 yılından bu yana artan rüzgarlar. Bu da iki etkene bağlanıyor. Birincisi, atmosferin üst seviyelerinde ozon tabakasındaki azalmayla bu katmanda değişen sıcaklık; diğeri de tropiklerdeki sıcaklığı Güney Okyanusuma kıyasla daha fazla artıran iklim değişimi.

 

2.3-- Yeni veriler, bir kere dünya iklimine ilişkin modellerin ince ayarlarını yapmaya önemli katkıda bulunacak.Ve tabii bunların arasında Hükümetlerarası İklim Değişimi Panelimin (IPCC) tahminlerini dayandırdığı önemli modeller de var.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Tübitak-Haziran 2007-BBC News, 17 Mayıs 2007

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 57

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.