MAKALELER / Soğutma Suyu Kullanmayan Enerji Santralleri





Soğutma Suyu Kullanmayan Enerji Santralleri:

 

1--Siemens, Avustralya’nın kent merkezlerinin uzağında, su sıkıntısı çekilen kırsal alanlarda hemen hemen hiç soğutma suyu kullanmayan, kömürle işleyen enerji santralleri kurdu. Özel olarak hava ile soğutulan bir kondansatörden yararlanan tesis, santralin türbininden gelen sıcak buharı soğutmak için su yerine hava kullanıyor.

 

1.1--Kogan Creek adı verilen bölgede kurulan tesis, konvansiyonel tesislere göre %90 oranında daha az su harcıyor. Böylece kurak bölgelerde kurulması planlanan kömürlü enerji üreten santraller için ideal bir çözüm sunuyor.

 

1.2--750 megevat çıkışı ile Avustralya’nın en büyük enerji santrali olan Kogan Creek, Brisbane kentinin 300 kilometre uzağında. Dahası %45 verimi ile ülkenin en verimli santralleri arasında yer alıyor.

 

2--Benzer tesislerin devasa soğutma kuleleri olmasına karşın, burada bir futbol sahası büyüklüğünde çatı bulunuyor. Oluklu çelik levhalardan oluşan çatının altında, iki alçak basınçlı türbin, sıcaklığı 60-80 dereceyi bulan buhar çıkartıyor. Buhar, büyük ısı eşanjörlerinin içinden akıyor. Dokuz metre çapındaki pervaneler havayı aşağıdan metal levhalara doğru üflüyor ve buharı soğutuyor. Buhar bunun sonucunda yoğunlaşıyor.

 

2.1--Saniyede beş yüz litre su, önce ısı eşanjörünün alt ucundaki kolektöre, daha sonra bir tanka akıyor. Burada pompalar, buhar üretmesi için suyu yeniden enerji santraline geri gönderiyor.

 

3--Ne var ki enerji santrali her koşulda taze suya ihtiyaç duyar. Derin kuyulardan çekilen su buhar döngüsündeki kayıpları yenilemekte kullanılır ve tek başına havayla soğutulamayan elektriksel ekipman için soğutma suyu yerine geçer. Her şeye karşın Kogan Creek %90 oranında su tasarrufu sağlıyor ve çok da verimli çalışıyor.

Kaynak:CBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 52

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.