MAKALELER / Hidrojenli Araçlar-Sorunlar





Hidrojenli Araçlar-Sorunlar:

 

1--Deloitte, “Hidrojene Dayak Küresel Ekonominin Yolunu Açmak” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, petrolün tahtına çıkmaya aday yeni enerji kaynaklarından biri olan hidrojenin yaygın bir enerji kaynağı olarak kullanımı kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.

 

1.1--Rapora göre, hidrojen enerjisi çalışmalarına başlanmasının başında, hava kalitesi ve küresel ısınma geliyor. Yürütülen çalışmalar hidrojen ekonomisinin ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Ancak bu ekonomiye geçişi zorlaştıran engeller var.

 

1.2--Çalışmaya göre, hidrojen, araçlarda benzine göre çok daha verimli bir yakıt olacak. Ancak henüz ekonomik bir seçenek oluşturamıyor. Bir araba motoru 2 ila 3 bin dolara mal olurken bu rakam hidrojen yakıt pilinde 20 ila 35 bin dolara kadar çıkıyor

 

2--Hidrojenin güvenli olarak taşınmasına ve az yer kaplayarak depolanmasına olanak sağlayan, Vestel patentli sodyum bor hidrür bazlı “hidrojen süngeri ” ve metal hidrür. Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlara mobil enerji sağlamak amacıyla geliştirilen sodyum bor hidrür girdili PEMyakıtpilleri.

 

2.1--Konutların ısınmadan sıcak suya ve elektriğe tüm enerji ihtiyacını karşılayacak katı oksit yakıt pilleri. Yüzde yüz çevre dostu kuru pil. Düşük enerji sar fiyatlı sudan elektroliz yolu ile hidrojen elde etme sistemi. Yukarıdaki sistemlerde hidrojeni ayrıştıran patentli katalizörler ve hidrojenden elektronu ayrıştıran patentli seramik membranlar.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 63

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.