MAKALELER / Dikey Eksenli Rüzgar Türbinin- VAWT ın Ekonomikliği





Dikey Eksenli Rüzgar Türbinin- VAWT ın Ekonomikliği:

 

1--ITÜ Elektrik Elektronik Fakültesi mezunlarından Dr Os-man Erşed Akçasu, ABD’de adının başharflerini kullanarak kurduğu OEA International Inc. isimli şirketinde geliştirdiği Dikey Eksenli Rüzgar Türbini (Vertical Axis Wind Türbine-VAWT) tasarımı ile temiz enerji alanında büyük bir başarıya imza attı.

 

2--İki kutuplu transistörlerin iki boyutlu matematiksel modellemesi konusunda uzman olan Dr.Osman Erşed Akçasu, 3 D elektronik tasarım-otomasyon araçları alanında faaliyet gösteren OEA International Inc. adındaki şirketinin Enerji Bölümünde, alternatif enerji piyasaları için su ve rüzgâr türbini teknolojileri tasarlıyor ve pazarlıyor. Bu ürünler patentli yeni bir türbin tasarımına dayanıyor.

 

3--Dikey Eksenli Rüzgâr Türbini’nin kanatlan, dönüşün her açısında, toplamda en yüksek şaft enerjisi dönüşümü elde etmek için rüzgara karşı en uygun şekilde konumlandırılıyor. Yeni Akçasu rüzgâr türbini, kurulum maliyetinin dü-şüklüğünün yanı sıra, konvansiyonel tirbünlere göre daha fazla enerji sağlıyor ve bakım maliyeti daha düşük.

 

4--Özetle yeni tasarımın en önemli avantajı kanatların bilgisayar kontrollü servo-motorlar yardımıyla dönmesi. Böylece her yönde ve her hızda, kanatlar varolan rüzgârdan ve sudan maksimum torku elde edebilecek pozisyona gelebiliyor.

 

4.1--Rüzgâr uygulamasında bu, aynı çaptaki bir türbin için daha fazla enerji anlamına geliyor. Bu avantaj, bir de maliyet düşüklüğü ile birleşince Akçasu türbini yeşil enerji alanında konvansiyonel Yatay Eksenli Rüzgâr Türbinleri’nden (HAWT) iki misli ekonomik.

 

Kaynak:CBT-1297/9-Ocak 2012




Makalenin İzlenme Sayısı : 75

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.