MAKALELER / Elektronik Kitap Okumanın Sağlığa Etkileri-Gece





Elektronik Kitap Okumanın Sağlığa Etkileri-Gece:

 

1—Elektronik Kitap okuyucusu veya tablet PC'Ierde veya gece izlenen televizyonda mavi ışık oranı gece lambasına kıyasla daha fazla. Bu tür cihazlarla çok uzun süre okumaya devam edenlerin bedenlerinde uyku hormonları hem daha geç hem de daha az salgılanıyor.

 

1.1--Ve melatonin üretiminin düşmesi kanser riskini yükseltebilir. Parlak ışıyan e-kitap cihazlarının uykudan önce okunması, uyku ve uyanıklık hali ritmini etkileyebiliyor.

 

2--Dört saatlik okuma süresi sonucunda iç saat ortalama olarak 1,5 saat gecikmeyle uyku moduna geçiyor (PNAS dergisi). Uykuyu ayarlayan melatonin hormonun seviyesi ölçek olarak alınmış. Hormon seviyesindeki değişimin ekranlardaki yoğun mavi ışığa bağlı olarak değiştiği tahmin ediliyor.

 

3--Son yıllarda elektronik cihazların okuma, iletişim ve eğlence için gitgide daha fazla kullanılması nedeniyle Harvard Tıp Okulu'nda Anne-Marie Chang ve ekibi, bu cihazların uyku üzerindeki etkisini inceledi. Araştırmaya katılan genç kadın ve erkekler uykudan önce kontrollü ortamlarda e-kitap ve normal kitap okudu.

 

3.1--Tıbbi ölçümlerin değerleri, katılımcıların e-kitap okuduktan sonra on dakika geç uykuya daldıklarını gösteriyor. Basılı kitap okuduklarında on dakika daha önce uyudu. Rüya görme evreleri (REM uykusu) e-kitap okunduğunda neredeyse 12 dakika kadar kısaldı ve katılımcılar sabahları kendilerini daha yorgun ve uykulu hissetti.

 

4--Elektronik cihazlarla okumak en çok da uyku hormonu melatonini etkiliyor. Melatonin salgısı %55 azalmış. E-kitabın okunduğunun beşinci gecesinde uyku ve uyanıklık hali ritmini ayarlayan melatonin eğrisi 1,5 saat öne kaydı, bu yüzden de yatma saati olan 22'de katılımcılar daha uyanık kaldı.

 

4.1--Chang ve arkadaşları kısa süreli mavi ışığın insanlar üzerinde alarm sinyali etkisi yaptığını gösteren diğer araştırmalara da dikkat çekiyor. Beden yorgunluğu, daha az melatonin hormonu salgılayarak dengeliyor.

 

4.2--Televizyon, bilgisayar ve e-kitap okuyucuları gibi birçok elektronik cihazda mavi ışık oranı yüksektir. Bedenin reaksiyon göstermesi, düşük melatonin salgısının özellikle de bağırsak, meme ve prostat kanseri riskini arttırması nedeniyle düşündürücü.

 

Kaynak:CBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 61

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.