MAKALELER / Elektrikte Kayıp Kaçak





Elektrikte Kayıp Kaçak:

 

1--Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu’nun sözcüsü, Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı’ya göre EPDK hedef kayıp kaçakları düşüre düşüre % 10'a getirdi. Zaten teknik kayıplar % 8, 8.5 civannda. Dağıtım şirketleri, daha fazla kayıp verdikleri zaman aradaki farkı ceplerinden ödüyorlar. Az verirlerse kar edecekler ama daha fazla aşağıya indirmeye imkan yok. Çünkü önemli kısmı teknik kayıp zaten. Hal böyleyken şirketleri hatalı görmek yanlış.

 

1.1--Eskiden % 30 kayıp kaçak var denilirken, kayıp 8.5 idi, 22.5 kaçak vardı. Toplam kayıp kaçak % 10'a düşünce, kaçak kısmı % 2.5'e geriledi. Dünyanın her yerinde bu kadar kaçak var.

 

2--İki dağıtım bölgesi dışındaki kayıp kaçak Avrupa ortalamasının altında. O bölgedeki kayıp kaçağı da oradaki dağıtım şirketi ödüyor.Sübvansiyon derken Gelir seviyeleri düşük insanların elektrik faturasının bir bölümünün Hazine tarafından sübvanse edilmesi lazım.

 

2.1--Çünkü o bölgelerde iş hayatının sürdürülebilirliğinde de biraz sıkıntılar olabilir. Terör nedeniyle yatırımlar az, işsizlik yüksek, gelir düzeyleri düşük.

Bunlarla mütenasip bir çözüm üretmek lazım. Olay biraz da sosyal diye düşünüyorum aynı zamanda. Dolayısıyla işsiz ödeyemeyecek durumdaki insanların çocuklarını okula göndermesi için para ödeniyorsa, burda da elektrik vazgeçilmez birşey, devlet tarafından yardım edilmesi gerekebilir.

 

2.2--Yani enerji parasını ödeme konusunda sıkıntısı olan insanlara bir miktar destek verilmesi lazım. Nasil ki kömür dağıtıyorsanız,elektrik faturasının bir bölümü de devlet tarafından üstlenilebilir.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 109

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.