MAKALELER / Astım-Çiftlikte Hamilelik Astım Riskini Ortadan Kaldırıyor





Astım-Çiftlikte Hamilelik Astım Riskini Ortadan Kaldırıyor

 

1--Bilim insanlarına göre hamilelik süresince çiftlikte yaşamak, doğacak bebeğin astım, egzama ve hatta saman nezlesi gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabiliyor.

 

2--Yeni Zelandalı araştırmacılar hayvanların ve hayvanların taşıdığı bakterilerin etkisinde kalmanın fetüsün bağışıklık sistemini etkileyebileceğini ileri sürüyor.

Avrupa Solunum Dergisi’nde yayımlanan makalelerinde, doğum öncesi ve sonrasında bu etkileşimlerin, belirli hastalıkların riskini yarı yarıya azalttığını anlatıyorlar. Ancak uzmanlar, bazı hayvanların bebeğe zarar verebilecek hastalıklar taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

 

3--Massey Üniversitesinde yürütülen araştırma, yaşamın ilk yıllarında bir çiftlikte yaşamanın astım ve başka alerjik hastalıkların riskini ortadan kaldırabileceği yönünde elde ettiği sonuçlarla öteki çalışmalara katkıda bulunuyor.

 

3.1--Ancak 1300’den çok çiftçinin çocuğuyla yapılan çalışma, araştırmayı daha da ileri götürüyor ve bu korumanın doğumdan önce başlayabileceğini ileri sürüyor. En belirli etki -astımda %50 azalma, egzama ve saman nezlesinde daha da çok azalma- anneleri hamilelik döneminde çiftlikte olan ve halihazırda da çitlikte yaşayan çocuklarda görülüyor. Bunun nasıl olduğuna ilişkin nedenler belirsiz olmasına karşın, bunun çocuğun bağışıklık sistemini geliştirmeye başlama yoluyla ilgili olduğu düşünülüyor.

 

4--Çiftlikte yaşamak, pastörize olmamış sütün içilmesi ya da hayvanlara doğrudan dokunma olaylarında olduğu gibi hayvan bakterileriyle sık sık temas etme anlamına geliyor. Araştırmacılar bunun, astımın gelişmesiyle ilgili olan belirli bağışıklık hücrelerinin üretimini durdurduğunu ileri sürüyor.

 

4.1--Hamilelik döneminde hayvanlardan ve hayvan bakterilerinden etkilenmenin yararlı olacağının ileri sürülmesine karşın, doğan çocuk ancak doğumdan sonra da bunlara maruz kaldığı zaman bu koruma sürebiliyor. Bu konudaki bulgular hamilelere verilen güncel önerilerde değişikliğe neden olmayacak gibi görünüyor.

 

4.2--Bu öneriler hamileleri belirli çiftlik hayvanlarıyla aynı yerlerde olma konusunda tedbirli davranmaya zorluyor.Özellikle hamile koyunlarda düşük yapmaya neden olan bir hastalık insanlarda da aynı sonuçlara neden olabiliyor. Bazı hayvan dışkıları da bir hamileliği etkileyebilecek hastalıkları taşıyabiliyor.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Ekim 2008-Seçil Güvenç Heper

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 75

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.