MAKALELER / Kağıt Torbalar ve İklim Değişimi





Kağıt Torbalar ve İklim Değişimi:

 

1--Üretim yöntemleri ve dağıtımda çok yer kaplaması nedeniyle, kağıt torba diğerlerinden daha fazla sera gazı salımına neden oluyor.

 

1.1--Proggresive Bag Alliance’ın raporuna göre kâğıt torba üretimi için harcanan enerji, tek kullanımlık plastik torbalar için harcanan enerjinin 4,5 katı. Ağırlık ve hacmi nedeniyle kâğıt torbaların taşınmasında harcanan enerji ise plastik torbaların taşınmasında kullanılanın 3 katı.

 

2--Kağıt poşet atık olarak da daha fazla yer kaplıyor. Prof.Dr. Levent Kurnaz, “Polietilenden üretilen ince plastikler en çok 6 ay içinde parçalanır ve 10 yıl içinde doğada doğal olarak bulunan CO2 ve suya dönüşür” diyor.

Ancak piyasadaki dayanıklı plastik poşetlerin doğada çözünmesi daha uzun zaman alı-yor. Yrd.Doç.Dr. Ramazan Kızıl, “Plastik torbalarda dayanıklılık için kullanılan bazı maddelerin, doğada çözünürken ya da yakıldığında zararlı kimyasalların ortaya çıktığım” hatırlatıyor. Bu durumda gerek iklim değişikliğine olan etkiyi, gerekse kirliliği önlemek için yapılabilecek en iyi şey “kullan at” alışkanlığının değişmesi.

 

3--Bir torbayı defalarca kullanmak hem yenilerinin üretimi ve dağıtımı için yapılacak kaynak israfı ve salınacak sera gazını, hem de atık çıkarmayı engelliyor. Bu nedenle yapılabilecek en iyi şey torbayı kullanım biçimini değiştirmek ve defalarca kullanılabilecek malzemeler seçmek.

 

4--Plastik poşetler, kompoze edilmemiş kağıt poşetlere göre % 60. kompoze kağıt poşetlere göreyse % 79 daha az sera gazı emisyonu üretiyor.

 

5—Yorum:Dokuma veya pamuklu bez poşet ile eşyaları iklime zarar vermeden sürekli kullanımda taşımak sağlıklı olacaktır.

 

Kaynak: Natıonal Geographıc-Ocak 2010--Oya Ayman

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 80

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.