MAKALELER / Geri Dönüşüm-Almanyada





Geri Dönüşüm-Almanyada:

 

1--Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinde birçok çevre koruma ve altyapı çalışması yapması gerekiyor. Marmara ve Boğazları Belediyeleri Birliği, bu doğrultuda Almanya'nın Hannover kentinde bulunan bir atık toplama tesisini yerinde inceledi.

 

1.1--Bu ülkede, 2002 yılından bu yana çöp depolamak yasak. Bu yüzden de rahatlıkla geri dönüştürülmeyen hiçbir atık olmadığı söylenebilir. Almanya'da her tesis, diğer tesislerle iletişim halinde ve paylaşma halinde çalışıyor.

 

1.2--Günlük tüketim sonucu ortaya çıkan atıklar evlerden toplanıyor. Diğer her türlü atığın vatandaşlar tarafından atık toplama merkezlerine götürülmesi zorunlu.

 

1.3--Her belediyenin mücavir alanı içinde kurulan bölgesel atık toplama merkezleri, belediyelerin denetiminde özel şirketler tarafından işletiliyor. Toplama merkezlerinde firmaların her birinin bir kamyon veya tır damperi büyüklüğünde konteynırları bulunuyor. Her konteynır ayrı bir atık için ayrılmış.

 

1.3.1--Örneğin "X" firması, elektronik atık altında eski buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, televizyon gibi ürünleri alıyor. Diyelim ki "XX" firması da tehlikeli, zehirli ve kimyasal atık geri dönüşümü yapıyor. Onun konteynırına kimyasal içerikli boyalar, tinerler ve yan ürünleri, spreyler, yanıcı maddeler gibi atıklar bırakılıyor. Atık lastik dönüşümüyle uğraşan "XXXX" firmasının konteynırına ise araç lastikleri ve kauçuk atıklar bırakılıyor...

 

1.4--Söz konusu konteynırlar dolduğunda, toplama merkezi yetkilileri ilgili firmaya haber veriyor. Firma, boş bir konteynır getirdiğinde doluyu teslim ediyorlar. Firma konteynırında toplanmış atıkları tesislerinde ayrıştırıyor ve geri dönüştürüyor

 

Kaynak:Para Dergisi-29.11-5.12.2009

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 73

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.