MAKALELER / Kuraklık Dönemleri İçin Besin Olarak Hint İnciri





Kuraklık Dönemleri İçin Besin Olarak Hint İnciri:

 

1--Birleşmiş Milletler, içinde bulunduğumuz iklim değişimi devrinde Hint incirini önemli bir acil durum besin kaynağı olarak görüyor. Kısa bir süre önce Madagaskar’ın güneyinde yaşanan kuraklıkta, Hint inciri insanlar ve hayvanlar için bir besin kaynağı oluşturmuş.

 

2--Birçok kaktüs türü yenilebilir olmamasına rağmen, Opuntia cinsi oldukça verimlidir. Yabani bitki gibi büyümesine izin vermek yerine yetiştirildiğinde daha da verimli oluyorlar diyor FAO (Birleşmiş Milletler Beslenme ve Tarım Organizasyonu). İklim değişimi ve kuraklık riski nedeniyle FAO Hint inciri bitkisinin geniş alanlara ekilmesini öneriyor.

 

3--Dikenli, turuncu renginde bir kabuğu olan Hint inciri ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde olduğu gibi İtalya ve Meksika’da tüketilmektedir. Ayrıca

 

4--bir hektarlık Hint inciri kaktüsü 180 ton kadar su depolayabiliyor ki bu beş yetişkin ineğe hayatta tutmak için yeterlidir.

 

5--Hint inciri kaktüsü her yerde yetişen bir bitki değildir. Donma noktası altındaki sıcaklıklar bitkiye zarar veriyor. Ve bitki her ne kadar +66 dereceye kadar dayanıyorsa da fotosentez süreci +30 dereceden itibaren yavaşlıyor. Bu yüzden de Sahra veya Mojave çöllerinde Hint inciri kaktüsü çok enderdir.

 

Kaynak:CBT-It’s time tu put cactus on the menü, Food and Agriculture Organization of the United Nations, 30.11.2017.Nilgün Özbaşaran Dede

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 57

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.