MAKALELER / Okyanus Suyu ile Soğutma





Okyanus Suyu ile Soğutma:

 

1--Okyanus suyu Hawaii'nin başkenti Honolulu'da şehir merkezindeki binaları soğutacak. 2012 yılında faaliyete geçmesi planlanan 240 milyon dolarlık bu proje ile başlangıçta şehir merkezindeki 40 binanın soğutma sistemi desteklenecek.

 

1.1--Projenin bu kısmının başarılı olması durumunda, turistik tesisleri de içine alacak şekilde genişletilmesi planlanıyor. Bu proje sayesinde yılda 65 milyon kW saat elektrik tasarrufu yapılacağı tahmin ediliyor. Bu da yılda 70.000 ton karbondioksit, 125 ton nitrojen oksit, 135 ton sülfür oksit saliminin azaltılması anlamına geliyor. Ayrıca klimalarda kullanılan soğutucu gaz kullanımında da ciddi azalma doğal olarak gerçekleşecektir.

 

2--Peki sistem nasıl çalışacak? Beş metre çaplı bir boru, karadan yaklaşık 6,5 kilometre uzaklıkta, okyanusun 500 metre derinliğine salınacak. Bu noktada okyanus suyunun sıcaklığı 7,2 °Cdir. Bu borudan dakikada 165.000 litre okyanus suyu soğutma merkezine pompalanacak. Burada, okyanus suyu 6,6 °Cye indirilir ve konvansiyonel klima sisteminin soğutulmasında kullanılacak. Klima sisteminde oluşan değişimle sıcaklığı 13,3 °Cye çıkan su, su sıcaklığının 13,3 °C olduğu 61 metre derinliğine geri bırakılacak. Bu sayede ekolojik yan etkilerin en aza indirilmesi planlanıyor.

 

3—Yorum:İBB İstanbul boğazına kuracağı tesis ile boğaza yakın işyerlerinin soğutmasında boğazın sularını kullanamaz mı

 

Kaynak:http://honoluluswac.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 58

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.