MAKALELER / Yeşil Çatı İçin En Uygun Bitki Sedum





Yeşil Çatı İçin En Uygun Bitki Sedum:

 

1.1--Burhan KARAHAN / Onduline Avrasya CEO'su-Yeşil çatı uygulamasını ilk yapan firmayız.Yeşil çatı uygulamasını Alman Zinco ile geliştirdik.Yeşil çatı sistemini uygulayabilmek için hem yalıtım hem de bahçıvan tarafınızın olması gerekir. Her bina için ayrı proje yapılmalı.

 

1.2--Sistemin uygulanması için yeni binalar daha uygun. Bina daha planlanırken ağırlığı hesap edilirse üzerine çim, çalı ve hatta bodur ağaç bile dikebilirsiniz. Ama çim ekerseniz bir de sulama sistemi kurmanız gerek.


1.3--Sedum, suya çok az ihtiyaç duydukları için çatılar için en ideal bitkidir. Sedumları süs bitkileri üretim merkezi olan Yalova'dan temin ediyoruz.

 

2--Dış mekan düzenlemesinde ise bir bitki özellikle ön plana çıkıyor.Buralarda en çok tercih edüen süs bitkisinin ismi sedum. Susuzluğa dayanıklı bir bitki olduğu için özellikle tercih ediliyor. Susuzluğa altı ay dayanabilen bir bitki.

 

2.1--Dünyada 500 çeşit sedum bitkisi var. Türkiye’de ise 40 çeşidi ticari olarak üreti¬lip satılıyor. Sedum ağırlıklı olarak, Yalova, İzmir, Antalya ve Adana’da yetiştiriliyor. Açık alanda da üretimi var ancak örtü altı (sera) üretimi daha yaygm. Böylece yılın her ayında uluslararası standartlarda üretim sağlanmış oluyor.

 

2.2--“Dam koruğu” olarak da bilinen sedum bitkisinin bakımı oldukça kolay. Bahar ayının başlarmda elenmiş organik gübre ile az miktarda gübreleme yapmak bitkinin uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağhyor. Bitki yerinin değiştirilmesinden hiç hoşlanmıyor. Ektiğiniz yerde kalması öneriliyor.

 

2.3--Toprak isteği bakımından geçirgen ve organik maddece zengin topraklarda gelişimleri çok iyi oluyor. Toprak kalitesini artırmak için odun ve yaprak çürüntü- leri toprağa ilave ediliyor. Aydınlık, güneşli alanları seviyor. Yarı gölge yerlerde de yetişiyor. Ancak bol çiçek açması ve güzel gelişebilmesi için aydınlık alanlar şart.

 

2.4--Sedum bitkisinin ekimini ocak aymdan itibaren haziran sonuna dek yapabileceğiniz geniş bir zaman var. Kaktüs ekimine benziyor. Tohumlar aydınlık ve havadar olan yerlerde ekiliyor. İdeal bir çimlenme için ortalama sıcaklığın 20 derece civarında olması gerekiyor. Eğer hiç bakım yapmadan hatta koca bir sezon sulamadan kendi kendine bakan ve coşan bir bitki.

 

Kaynak:Para Dergisi--15-21.06.2014




Makalenin İzlenme Sayısı : 58

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.