MAKALELER / Spor Karşılaşmaları İçin Maç Analitiği Yapmak-Kameralarla





Spor Karşılaşmaları İçin Maç Analitiği Yapmak-Kameralarla:

 

1--Serdar Alemdar, işiyle hobisini birleştirmiş ve özel bir projeye imza atmış. Lisanslı basketbolcu olan Alemdar, spor analitiği üzerinde çalışan ender şirketlerden birini 2011 yılında kurdu. Sentio Yazılım'ı iş fikri nedeniyle 100 bin TL Teknogirişim Desteği aldı. Bir ay Silikon Vadisi'ne gönderilen Alemdar bugün 18 kişilik ekibiyle Boğaziçi Teknoparkı'nda çalışıyor.

 

1.1--Geliştirdiği spor analizlerini bir ay kadar önce İnter Milan'a satmayı başaran Alemdar bugün Turkcell Süper Lig'deki birçok takımla çalışıyor.

 

1.2--Alemdar, işi şöyle özetliyor: "Spor analitiği üzerine çalışıyoruz. Spor sahalarına kameralar kuruyoruz. Bu kameralardan alınan görüntüleri işleyerek antrenör ya da yayıncılara canlı olarak veriyoruz. Örneğin, bir oyuncunun sahada ne kadar koştuğunu ve hızını ölçüyoruz. Geçmiş performansları ile karşılaştırıp, oyun devam ederken oyuncu hakkında 'yorulabilir' gibi bilgileri antrenörle paylaşıyoruz. Takım bazlı analizler de yapıyoruz.”

 

2--Sentio başarılı olunca Çukurova Grubu'nun Argemax adlı şirketi yüzde 10 ortak olmuş.Kendileri gibi eş zamanlı veri toplayıp spor analitiği yapan çok fazla şirket olmadığını belirten Alemdar, "Futbolla ilgili işlerimiz oturdu. Avrupa'da Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası maçlarında da analiz yapmak istiyoruz. Ayrıca hedeflerimiz arasında başka sporların analitiklerini yapmak da var” diye konuşuyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-13-26.10.2012




Makalenin İzlenme Sayısı : 69

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.