MAKALELER / Elektrikli Araçların Faydaları





Elektrikli Araçların Faydaları:

 

1--Ulaşım, Birleşik Devletler’in toplam enerji tüketiminin % 29’unu oluşturması sebebiyle ana enerji kullanıcılarından biridir. % 25 verimlilikle çalışan içten yanmalı motorların içinde çoğunlukla petrol ürünleri yakılarak sağlanır.

 

1.1--Bu da arabanın yakıt deposu içindeki 12 galon yakıttan 9 unun boşa gittiği(ısı olarak atmosfere atılır)  ve sadece 3 galonunun itme için kullanıldığı anlamına gelir.

 

1.2--Eğer, her yıl 3 trilyon mil yol kateden ve % 25 verimlilikle çalışan içten yanmalı motorları kullanan hafif hizmet kamyonları ve arabalarını, %70 verimliliğe sahip elektrikli araçlarla değiştirirsek, ekonominin toplam enerji verimliliği önemli ölçüde artıp,emisyonlar dramatik biçimde azalacaktır.

 

1.3--Ayrıca, bu araçları şarj edecek elektiriği elde etmek için sadece rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve nükleer enerji kullanılırsa 6 milyar tona yakın yıllık karbondioksit emisyonundan kaçınmış oluruz.

 

1.3.1--Yani, elektrikli ulaşım,sadece daha sessiz ve daha hızlı bir çalıştırmaya giden yol değil, aynı zamanda daha temiz ve daha verimlidir.

 

2--Modern yük trenleri dizel-elektrik trenlerdir. Bir treni aynı mesafeye kadar çekebilecek kapasitede bir bataryadan çok daha sıkı ve derli toplu bir dizel motorunu yerleşik olarak taşırlar.


2.1--Bu dizel motorun yegane amacı, trenin tekerleklerini döndüren elektrikli motora enerji sağlayan jeneratörü çalıştırmaktır.

 

2.1.1--Bu şekilde bu trenler dizelin enerji depolama avantajlarıyla,elektrikli motorların kolay kontrol edilebilirlik ve yüksek tork avantajlarını birleştirirler. Avrupa ve Asya’daki trenler yüksek oranda elektriklidir ve çok daha hızlıdır.

 

Kaynak:Elektrikli Otoyol- Mühendis Ve Makina güncel - EYLÜL 2019

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 68

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.