MAKALELER / Fotovoltaik Panel Yüzey Sıcaklığının Denizli İli için Çıkış Gücü ve Verim Üzerindeki Etkisi





Fotovoltaik Panel Yüzey Sıcaklığının Denizli İli için Çıkış Gücü ve Verim Üzerindeki Etkisi:

 

1--Ceylan vd. tarafından, fotovoltaik panel yüzey sıcaklığının yapay sinir ağları ile tahmini üzerine yapılan çalışmada, Denizli için, fotovoltaik panelin elektriksel verim değerlerinin %10,41 ile %11,84 aralığında, panel yüzey sıcaklığı değerlerinin 19,2 ºC ile 46,8 ºC aralığında değiştiği belirtilmiştir.

 

1.1--Yilanci vd. tarafından yapılan çalışmada,fotovoltaik-hidrojen/yakıt hücresi hibrit enerji sistemi için enerji verimliliğinin %11,2 ile %12,4 aralığında bulunduğu belirtilmiştir.

 

1.2--Ekren vd. yaptıkları çalışmada,deneysel ölçüm sonuçlarına göre, ortam sıcaklığı 26,9 ºC iken hücre sıcaklığının 56,89 ºC, ortam sıcaklığı 30,34 ºC iken hücre sıcaklığının 63,64 ºC olduğu ve böylece ortam sıcaklığının artmasıyla hücre sıcaklığı değerinin arttığını belirtmişlerdir.

 

1.3--Panel yüzey sıcaklığındaki artışın, verim üzerindeki olumsuz etkisini azaltabilmek için, panellere soğutma işlemi yapılması gerekmektedir. Güneş panellerinin soğutulmasında pek çok yöntem kullanılmaktadır ve soğutma işlemi için en etkin ve doğru yöntem seçilmelidir.

 

2--Bu çalışmada, Denizli ili için bir yıllık çevre sıcaklığı ve güneş ışınımı değerlerine bağlı olarak panel yüzey sıcaklığı hesaplaması yapılmıştır.

 

2.1--Panel yüzey sıcaklığının panel çıkış gücüne ve verime etkisi ortaya konmuştur. Panel yüzey sıcaklığının yükselmesiyle verimin doğrusal olarak düştüğü görülmüş ve bu düşüşün her 5 ºC’lik sıcaklık artışında yaklaşık %0,3 değerinde olduğu bulunmuştur

 

Kaynak:Mühendis ve Makine-cilt 63, sayı 707, s. 429-442, 2022-Fotovoltaik Panel Yüzey Sıcaklığının Denizli İli için Çıkış Gücü ve Verim Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi-Şengül Güven1

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 58

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.